Hlavní navigace

Témata označená nálepkou Legislativa

  • Přecházet silnici se nevyplatí - aktualizace

    Jedna osobní příhoda – před půl rokem jsem přecházel silnici mimo vyznačený přechod a chytli mě policisté. Co na tom, že tam přecházím 30 let, co na tom, že je to přehledný úsek kde nic nejezdí, prostě jsme měl zaplatit 300 Kč. Peníze v hotovosti u sebe samozřejmě nenosím, a blokový lísteček jsem jako na potvoru ztratil, takže jsem se na to vybodl a čekal jsem, až mi přijde poštou nějaká upomínka. Přišla, právě teď. Ovšem ne od policie, ale od exekutora a mám zaplatit 8035 Kč…
    23. 8. 2007 17:07 (aktualizováno)
  • Autorská práva? Ano!

    Je to už obehraná písnička. Tu někoho chytí policie jak sdílí licencované aplikace, tu nějaká zpráva protipirátské uniie, teď zas chytili blbečka, co z plezíru nahrál v kině a přes internet nasdílel Simpsony a hrozí mu 5 MIO pokuta. A je už obehraná písnička, jak se hned objeví názory jak je ta ochrana nesmyslná a jak jsou ti vlastníci práv zloději a jak to škodí rozvoji a tak dále. Vesměs to jsou vždy názory lidi, kteří žádná práva na nic nevlastní.
    20. 8. 2007 21:25 (aktualizováno)
  • Výrok soudu: Novell is the owner of the UNIX and UnixWare Copyrights.

    V Microsoftem nepřímo podporovaném letitém sporu SCO v podstatě vůči linuxové komunitě došlo k zajímavému posunu: SCO nyní prohrálo a Novell zřejmě shrábne peníze, které do SCO napumpoval MS a také za licenční poplatky zaplatil Sun… O počátcích sporu si přečtěte v článku Proč SCO žaluje IBM? na Root.cz, podrobnosti o včerejším soudním výroku najdete na Groklaw. Zajímavý je i vývoj cen akcií SCO na burze ;-)
    11. 8. 2007 11:14
  • Je docela jednoduché ...

    Tento text je schválně psán podLupoidní úrovní. Za a) mě to tak bavilo, za b) jsem to psal spíš jako publicistiku, a tak jsem to nechtěl přetížit technickými detaily. Není asi určen vám, kteří víte jaký má port SSH, ale vašim známým, které máte rádi, ho klidně dejte. Oni ho totiž asi potřebují, aniž by to ovšem věděli.
    31. 7. 2007 19:11 (aktualizováno)
  • Šmírujete své zákazníky?

    Jste provozovatel hostingu, připojení k Internetu, telefonních služeb, messagingových služeb, chatu, usenetu, e-mailů atd? Znáte vyhlášku 485/2005 Sb? Uchováváte půl roku údaje o komunikaci uživatelů těchto vašich služeb? Jestli ne, tak porušujete zákon. To jaké údaje musíte uchovávat se liší podle toho jaké služby provozujete
    25. 7. 2007 3:51 (aktualizováno)
  • K etickému kodexu

    Se zájmem jsem si přečetl dnešní a včerejší články na Lupě, které se věnovaly problematice etiky resp. ochraně autorských textů na internetu a navrhovaly jakýsi etický kodex. Návrh je ovšem podle mého neskromného názoru k ničemu a jeho problém naznačuje tato věta z článku Honzy Potůčka „všichni, co by se k němu [kodexu] hlásili, by na své weby umístili speciální pečeť“.
    20. 7. 2007 8:21
  • Podle NLPC Google Video podporuje videopirátství

    Na webu National Legal and Policy Center byl zveřejněn seznam padesáti filmů nejdéle nelegálně umístěných na serveru Google Video spolu s kritikou Google, který podle NLPC není schopen filtrovat obsah. NLPC naopak chválí MySpace, TorrentSpy, DailyMotion a Break.com a podivuje se nad tím, že: Google is a $158 Billion company with arguably the most advanced search technology in the world…
    12. 7. 2007 10:18 (aktualizováno)
  • Licenční politika Microsoftu stojí za starou belu

    Budete se mnou asi souhlasit, když prohlásím, že těžko najdete softwarovou firmu se složitější licenční politikou než je Microsoft. Jistě, souvisí to asi také s tím, že jde o největší softwarovou firmu na světě, ale myslím, že logická implikace to úplně nevynucuje, takže máslo na hlavě mají hlavně oni.
    12. 6. 2007 14:55
  • MI ČR doporučuje formáty pro dokumenty k aplikaci zákona o svobodném přístupu k informacím

    Na webu právě končícího MI ČR se objevilo doporučení k aplikaci § 4 odst. 2 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. V § 4 odst. 2 je stanovena povinnost v případě zveřejňování informace v elektronické podobě zveřejnit tuto informaci i ve formátu, jehož specifikace je volně dostupná a použití uživatelem není omezováno.
    31. 5. 2007 9:02
  • Uzavřené formáty Microsoftu jsou zlo, které je potřeba regulovat

    Připadá mi jako parazit na mém disku. Parazit, který je nucen lidem a který ochromil globální ekonomiku s informačními technologiemi a výpočetní technikou. Ano, řeč je o Microsoftu, či spíše o jeho uzavřených formátech. Přes 90% osobních počítačů na celém světě používá operační systém od firmy Microsoft. Od firmy, která se v USA na konci 90. let vyplatila ze všech antimonopolních žalob a koupila si tak beztrestnost do budoucna. Koupila, protože si na něj jednoduše svým monopolem vydělala…
    27. 5. 2007 16:50
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).