Hlavní navigace

Redakční blog Lupa.cz

  • My víme, je přefacebookováno, jenže co naplat

    Poslední dva týdny to na titulní stránce Lupy vypadá, jako ve filiálce Facebooku. Tento týden jsme se alespoň rozhodli slůvko Facebook vypouštět a nahradit pojmy jako „sociální sítě“ nebo „Mark Zuckerberg“. I tak polovina vydání za poslední dva týdny mířila směrem k Facebooku. Zkrátka, bylo přefejsbůkováno.
    30. 9. 2011 15:25
  • Startupy na Lupě aneb třetí článek

    Možná jste si toho už všimli. Lupě přibyla ve vší tichosti nová „sekce“ nazvaná Startup se svou vlastní adresou Startup.lupa.cz. Malý krok pro lidstvo, velký pro Lupu. V čem? Startupům jsme se na Lupě věnovali dlouhodobě a rádi, jenže to mělo své „jenže“. Tím prvním byla ekonomická krize, která nám nedopřála dostatek kvalitních startupů, o kterých by stálo za to psát…
    10. 8. 2011 16:08
  • Za tajemstvím vzniku článku o cenzuře českého internetu

    Teď je asi ta správná chvíle se na chvíli zastavit u vzniku našeho článku věnovanému novele loterijního zákona s cenzurní vsuvkou, který celou „mašinerii“ spustil. O tom, že se chystá novela loterijního zákona, se vědělo dlouhou dobu. A protože Lupa o loteriích na internetu píše a snahy omezit je jsou tradičním doprovodem podobných novel od té doby, co si zákonodárci internetu povšimli, sledujeme po očku tyto snahy i na Lupě.
  • Jak se používá Storify pro zdokumentování události v sociálních sítích

    Pochopit, co dělá služba Storify, není z jejích popisků zrovna jednoduché. Ale v USA jde o „geekovsky slavnou věc“, chvíli jsme kolem ní chodili po špičkách, až jsme ji teď použili. Jak a na co? Storify je služba, která umožní zdokumentovat dění, nějakou událost, skrze zmínky o ní v sociálních sítích. To se hezky řekne, ale slovy klasika: „WTF“?
  • Představení startupů formou rozhovorů vás zřejmě zaujalo

    Ke startupům máme na Lupě přístup takříkajíc evangelický, nebo-li pod obojí. Na jednu stranu je máme rádi a se zájmem sledujeme, co se v české kotlině rodí, na druhou stranu je těžké takové články popasovat k jiným „tradičně lupáckým“ tématům. Ostatně, jak se hodí článek o startupu, do něhož dva studenti dali své úspory z brigády v mléčném baru vedle článku, v němž tři společníci prodali síť pokrývající severočeské aglomerace za desítky milionů korun?
    26. 4. 2011 21:49 (aktualizováno)
  • Internet Info technologicky expanduje

    Bouřlivou technologickou expanzí právě prochází Internet Info a s ním redakční zázemí Lupy. Neblahé zkušenosti posledních dvou týdnů nás donutily analyzovat úzká místa a po jejich odhalení se vedení firmy postavilo k výzvě čelem.  Poslední dva týdny produktivita prudce klesla. Po chodbách bloumaly stíny kolegů, ti moudřejší a prozíravější zůstávali pod nejrůznějšími záminkami (musím mamince hlídat pudlíka) doma. Proč? Zemřel firemní kávovar…
    12. 4. 2011 10:52
  • Kalendář akcí běží

    Tak jsme na Lupu přidali boxík Kalendáře akcí. Žumrali jsme o něj u vývojářů dlouho, několikrát jsme rozvažovali, jak to pojmout, zda něco programovat, nebo použít něco hotového, jak to udělat „vyskakovací“ a onlajnové. Nakonec se ukázalo, že nejlepší bude publikovat jej jako Google Calendar, protože s ním si rozumí i Outlook a řada dalších programů, včetně Google Calendaru :)
    11. 4. 2011 12:30
  • Nová Lupa: jak by se vám líbil kalendář akcí?

    Propásnete občas nějakou zajímavou událost či přednášku v IT oblasti? Chystáme pro vás kalendář akcí. A protože jsme chtěli něco jednoduchého a snadno pro všechny použitelného, sáhli jsme po Google Calendar. Naše představa je, že kalendář si budete moci „přihlásit k odběru“ přes iCal, což by měly zvládat snad všechny moderní kalendářové programy i Outlook utilitou zde.
    13. 10. 2010 13:22
  • Nová Lupa bude bez rubrik, využijeme více nálepky

    Jednou z potíží při tvorbě nové Lupy bylo, jak roztřídit velké množství článků, které publikujeme. Jen redakčních článků vychází týdně více jak desítka, pokud započítáme i Zprávičky, které by většina zpravodajských serverů neváhala označit kvůli rozsahu za články, jsme týdně u stovky materiálů. Jenom článků máme v databázi 25 tisíc, aktualit (které se dlouho používali jen jako interní oznámení) přes 14 tisíc. V tom, aby se Google nebo Seznam vyznal.
    12. 10. 2010 15:15
  • Nová Lupa už se dokončuje - jaká bude (díl první)?

    Letošním podzim je pro nás v redakci ve znamení Nové Lupy (letopočet za ni jsme už přestali z bezpečnostních důvodů psát). Už jsme tu na jaře ukazovali první wireframe, nad nimiž se rozvinula diskuse, zapracovávaly se připomínky a nyní se blížíme k něčemu, co by se dalo nazvat verzí pre-finální. Podívejme se tedy na změny, k nimž dochází.
    24. 9. 2010 12:29
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).