Hlavní navigace

Zprávičkářův blog

  • Má .mobi pro mobilní verze webů smysl?

    Čtenář sousedního blogu vznesl velmi zajímavý dotaz: proč se pro mobilní verze webových stránek nepoužívá top-level doména .mobi. Shodou okolností jsme na toto téma nedávno vedli diskusi s kolegou v souvislosti s naším projektem nejtz.cz. Zaujalo nás ve statistikách návštěvnosti nezvyklé vysoké procento z přístupů z mobilních zařízení (hlavně Opera Mini) a rozhodli jsme se tedy připravit pro uživatele příchozí přes různé chytré telefony a kapesní počítače speciální verzi webu…
  • Mým jménem ne, pane Tetzchnere

    Když chce někdo vypadat důležitě, často si přivlastní post mluvčího větší skupiny. Typickým příkladem je Jon von Tetzchner, CEO Opera Software. V reakci na závěry Evropské komise (ohledně integrace Internet Exploreru totiž) řekl, že jménem všech uživatelů internetu chválí Evropskou komisi za to, že udělala další krok k obnovení konkurence na trhu, který Microsoft více než deset let potlačuje. Nevšiml jsem si, že by probíhaly nějaké volby na post mluvčího internetových uživatelů…
  • Dobírka bude vládnout ještě dlouho, hodně dlouho

    Dnešní článek Placení na Internetu vloni a letos na Lupě se věnuje platebním metodám v českém internetovém prostředí. Je fakt, že jich v loni přibylo opravdu požehnaně a další se chystají letos, ovšem nedělám si iluze, že by se stará dobrá dobírka poroučela z prvního místa mezi preferovanými způsoby platby v českých e-shopech. Není to jen otázka dostupnosti jiných platebních metod, ale také důvěry.
  • S Googlem to jde z kopce

    V posledních měsících mi nějak chybí služby kvalitního webového vyhledávače, jakým ještě před pár lety byl Google. Jenže dnes? Dnes, když hledám třeba nějakou firmu, její web je kolikrát na druhé nebo třetí stránce s výsledky vyhledávání. Před ní jsou různé pofidérní katalogy oblepené reklamou, ovšem s minimální faktickou hodnotou pro uživatele (informace jsou nepřehledné, zastaralé, chybné nebo nedostatečné).
    22. 12. 2008 17:20
  • Ke svaté protipirátské válce postranními uličkami

    Několik tuzemských serverů dostalo v minulých dnech od České protipirátské unie dopis kvůli nelegálnímu zveřejňování kopií přebalů na DVD tituly (zejména filmy). Dotyčný „líbesbríf“ je k přečtení třeba na Sosátko.cz. Považuji za nezpochybnitelné, že i obal na DVD je zákonem chráněné autorské dílo, ostatně třeba i jako těchto mých několik řádek. Nemá však smysl nalhávat si, že ČPU jde v první řadě o obaly.
    22. 12. 2008 2:18 (aktualizováno)
  • Největší hřích českých e-shopů

    Asi největším hříchem českých e-shopů je podle mých zkušeností nepřesné či rovnou klamavé poskytování informací o dostupnosti zboží. Je to problém, který pozoruji napříč trhem nehledě na velikost či sortiment e-shopu a jelikož při nákupu v zahraničních e-shopech takové zkušenosti nemám, získávám velmi silný pocit, že jde o průvodní jev českých obchodníků.
  • O2TV: když televize brzdí internet

    Objednal jsem si domů O2TV kvůli několika kanálům, k jejichž doplnění se UPC do své satelitní platformy jaksi nemá a v dohledné době asi ani mít nebude (např. Cinemax 2, Sport 5, AXN Sci-fi). Čekal jsem, že se O2TV projeví na snížení rychlosti ADSL, ale nikoliv, že tak razantně. Po navýšení letos v září jsem si naměřil orientační rychlost downloadu 5689 kbit/s. Po aktivaci služby a zapojení set-top-boxu pro IPTV byl výsledek měření podstatně nižší 2844 kbit/s…
    12. 11. 2008 15:04
  • Koncesionářský poplatek za každé oko

    Jak už z Lupy asi víte, na scénu se vrací téma placení koncesionářských poplatků České televizi za jakýkoliv počítač připojený k internetu. Z pohledu domácností, které už za nějaký přijímač svých 135 Kč měsíčně platí, je to zdánlivě zcela irelevantní téma, ale firmy by se mohly při placení koncesionářských poplatků pořádně prohnout. A ani domácnosti by neměly zůstávat v klidu. Jde totiž o princip.
  • Internet vs. internet

    Miloš Čermák dnešní glosou Na velikosti záleží znovu otevírá diskuzi, jestli máme Internet nebo internet. Před pár lety, daleko před masovým rozšířením internetu, převládalo velké písmeno nad tím malým. Dnes už je to spíše naopak. Široká veřejnost i média včetně těch odborných mají internet. Internet, tedy variantu s velkým písmenem na začátku používá dnes už opravdu minorita.
  • Windows 7

    Nástupce Windows Vista začíná mít velmi reálné obrysy a na veřejnost se trousí jedna informace za druhou. Už nejde jen o spekulace založené na více či méně zdařilých podvrzích screenshotů, ale o zcela oficiální informace. Pojďme si shrnout, co už víme a co jsme se v posledních dnech dozvěděli nového o Windows 7, což je s definitivní platností název, pod kterým nástupce Windows Vista půjde na trh.
    29. 10. 2008 2:38 (aktualizováno)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).