Hlavní navigace

Radek Chalupa - o počítačích a programování

  • Jak získat 64-bitovou Operu

    Před pár dny byla vydána finální verze Opery 12. Jednou z novinek která „dvanáctka“ přináší je také existence nativní 64-bitové verze. V současné době, kdy je 4 GB operační paměti u (nejen) nových počítačů takřka standardem lze předpokládat že podíl 64-bitových systémů (Windows 7 popř. Vista) je významný, troufám si říci že převládající. Pokud tedy máte 64-bitové Windows, lze jen doporučit používat 64-bitovou verzi nové Opery.
    16. 6. 2012 21:24
  • OpenOffice - jde to i bez Javy

    Tak jsem před pár dny (bylo už načase) aktualizoval OpenOffice. Měl jsem starší verzi která byla ještě „pod křídly“ Oraclu. Sice se honosila nástrojem pro vyhledání aktualizací, ale když jsem ji zkusil čas od času použít, vždy skončila s chybovou hláškou (něco ve smyslu že se nepodařilo kontaktovat server). Stejně tak aktualizace Javy se rozhodně nepřipomenula jakmile byla vydána její aktualizace a bylo nutné ji čas od času spustit ručně.
    12. 6. 2012 10:50
  • Proč se kvůli tabletům vracíme na stromy?

    Trendem posledních let se v uživatelském rozhraní stává zjednodušení. Nazývá se to různě: odlehčení, očištění…Začalo to prohlížeči. Když přišel na svět Google Chrome, mnohé možná překvapil svým spartánským uživatelským rozhraním. Jak začal rychle získávat „tržní podíl“, ostatní prohlížeče ho začaly s větším či menším váháním následovat. Problémem to nebylo…
    10. 11. 2011 11:43
  • Windows 8 z pohledu uživatele - 2.

    V následujících řádcích uvádím několik zjištění, postřehů a doporučení převážně z vlastní dosavadní zkušenosti s Windows 8. Předesílám (a Microsoft na to samozřejmě upozorňuje) že je o „před-beta“ verzi a tedy některé funkce a vlastnosti v této verzi nemusí být zahrnuty do finální verze a naopak ve finální verzi mohou být další funkce v této verzi zatím neimplementované.
    12. 10. 2011 7:37
  • Windows 8 z pohledu uživatele - 1.

    Před pár dny dal Microsoft (poprvé v historii jeho operačních systémů) vývojovou verzi připravovaných Windows 8 (konečný název se může ještě změnit) veřejně k disposici všem zájemcům. ISO obrazy instalačních DVD lze stahovat zde. Pokud máte Windows 7, stačí stažený soubor jednoduše otevřít a nabídne se dialog k vypálení DVD.
    9. 10. 2011 9:46
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).