Hlavní navigace

Management Blog Petra Šnajdra

  • Virtuální realita do domácnosti aneb VR Trainer od Tacx

    Někdy člověk chce o něčem napsat a neví jak začít. Tentokrát v tom mám docela jasno. Nejlepším začátkem by bylo: „Milý Ježíšku …“. Vlastně ani tak nejde o to, že se vánoce blíží mílovými kroky, ale spíše, že podzim je již pryč, venku je docela mrazivo a i když Brdy jsou nádherně zasněžené a i v pošmurném a jinak šedivém počasí jsou tu hezké procházky, přesto na kolo to už asi čtrnáct dní není…
    19. 11. 2007 9:01 (aktualizováno)
  • Houstne, chybí nám lidi!

    Úspěch žádné firmy nestojí na ničem jiném než na lidech. Naučit se je vést, řídit, motivovat, to je lepší cesta než zavedení jakéhokoliv byrokratického procesu. Tam kde není motivace, tam žádné procesy nemají smysl. Technologie, procesy i ty sebelepší postupy selhávají tam, kde nejsou lidé s odpovídající kvalifikací a motivací. Když se podívám zpět, byl dříve problém zejména s tou motivací, dnes už se začíná nedostávat i kvalifikovaných rukou a zdá se, že bude hůře.
    12. 11. 2007 21:59 (aktualizováno)
  • Skunčí dílny III: hypersonický bombardér a management v praxi

    Skunk Works, alias Advanced Development Programs, je divizí Lockheed Martin zaměřenou na vývoj a výzkum. Zdejší laboratoře nejsou zajímavé jenom výsledky své práce, mezi které patří letouny U-2, SR-71 Blackbird, F-117A nebo F-22 Raptor, ale také netradičními postupy a zejména lidmi, kteří Skunk Works vtiskli svoji tvář. Asi nejznámější osobou je Clarence L. „Kelly“ Johnson s jeho 14 základními pravidly. Na chvíli se ale zastavím i některých současných projektů, na kterých se Skunk Works podílí.
    7. 11. 2007 10:54 (aktualizováno)
  • Rychlý úvod do produktového řízení

    Před několika lety jsem vytvořil úvodní prezentaci ke školení produktového managementu. Přestože byla vytvořena „na míru“, je dosti obecná a myslím, že i bez komentářů srozumitelná. A tak když jsem ji teď nedávno našel na disku, řekl jsem si, že ji dám do blogu. I když obsahuje řadu obecných a všeobecně známých věcí, není na škodu si je občas připomenout a zopakovat. Tak ať je i vám k užitku.
    5. 11. 2007 9:08 (aktualizováno)
  • Budou z nás vesmírní turisté? Možná již brzy

    Už jste byli opravdu všude? Marně prohlížíte katalogy cestovních kanceláří? Hledáte na mapách? Pak bych pro vás malý tip na cestu za dobrodružstvím: cestu do vesmíru. Když jsem před lety připravoval prezentaci ke stavu vesmírné turistiky, bylo vše v samotném prvopočátku, svět tehdy znal vítěze ceny Ansari X Prize, spousta společností měla velké plány, ale jen máloco se blížilo realitě a většina věcí byla spíš sny o budoucnosti nad rozpracovanými experimentálními stroji.
    28. 10. 2007 23:24 (aktualizováno)
  • Utajené vojenské projekty a boj s umělou blbostí

    Koho by nezajímaly tajné vojenské projekty a náhodou uniklé fotografie z nich? Není divu, že fotografie F/A-37 Talon v roce 2004 obletěly svět a Internet tomu výrazně napomohl. Hypersonický víceúčelový letoun přesahující v maximem rychlost 4 machů stojící na palubě letadlové lodi třídy Nimitz – USS Abraham Lincoln (CVN 72) je prostě příliš velké lákadlo. Zvláště pokud jeho manévrovatelnost má přesahovat cokoliv z toho co jsme do té doby viděli například ze slavných dílen Mikojana nebo Suchoje.
    1. 10. 2007 13:13 (aktualizováno)
  • Nahý císař aneb jak mi Google nic nenašel

    U Google jako by někdo v poslední době vyhlásil soutěž „kdo spustí více aplikací“. Jako by někdo chtěl dokázat, že Google je nejenom skvělá firma, která jasně míří do své vysněné budoucnosti, ale také firma, která stále více a více akceleruje. A také tomu tak v mnoha směrech je. Každý takový spěch má ale svůj bod zlomu a jeho nepříjemnou vlastností je nevyhnutelnost. Stalo se to řadě kdysi úspěšných firem, stane se to i Google…
    20. 9. 2007 22:57 (aktualizováno)
  • Doplňky a tajné emotikony ve Skype

    Není to tak dávno, co vyšla nová verze Skype, která přinesla pár novinek, které kopírují všeobecné trendy anebo jsou tak logické, že bylo jen otázkou času, kdy se objeví. žádná z nich mě nijak neokouzlila ať už to bylo sdílení videoklipů, snímáním fotek z videohovorů, předávání hovorů anebo globální tržiště s možností přivydělat si svými radami něco málo peněz. Nakonec prototyp něčeho velice podobného jsem viděl již na letošním ImagineCupu a to dokonce od studentů českých škol.
    4. 9. 2007 9:10 (aktualizováno)
  • Nové portálové HP a Google zase o krok blíže zpravodajskému serveru

    Jako stromy na podzim, tak i internetové portály shazují s očekávaným pravidelným podzimním přílivem uživatelů listy – tedy pardon, domovské stránky a nahrazují starý design novým. Zatímco Atlas již novou podobu domovské stránky spustil a spolu s ní i tři nové služby, centrum zatím představilo jen betaverzi a sbírá feedback od uživatelů. Zdali se do něčeho podobného nechystá i Seznam nevím.
  • Mravenci - tak trochu jiná civilizace

    Lidstvo už od nepaměti vzhlíží ke hvězdám a hledá mezi nimi jiné bytostí, neznámé civilizace a tajně doufá, že jednou dokáže překročit hlubiny vesmíru a všechny ty vzdálené kouty světa prozkoumat. Snad v některé z jeho končin narazí na jinou civilizaci. Jenže dokážeme si vůbec dostatečně představit jak by mohla vypadat? A co když je nám blíže než si vůbec umíme představit? Každý den se s ní setkáváme, ale necháváme ji bez povšimnutí … civilizace mravenců.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).