Hlavní navigace

Management Blog Petra Šnajdra - Témata označená nálepkou Technologie

  • Skunčí dílny III: hypersonický bombardér a management v praxi

    Skunk Works, alias Advanced Development Programs, je divizí Lockheed Martin zaměřenou na vývoj a výzkum. Zdejší laboratoře nejsou zajímavé jenom výsledky své práce, mezi které patří letouny U-2, SR-71 Blackbird, F-117A nebo F-22 Raptor, ale také netradičními postupy a zejména lidmi, kteří Skunk Works vtiskli svoji tvář. Asi nejznámější osobou je Clarence L. „Kelly“ Johnson s jeho 14 základními pravidly. Na chvíli se ale zastavím i některých současných projektů, na kterých se Skunk Works podílí.
    7. 11. 2007 10:54 (aktualizováno)
  • Budou z nás vesmírní turisté? Možná již brzy

    Už jste byli opravdu všude? Marně prohlížíte katalogy cestovních kanceláří? Hledáte na mapách? Pak bych pro vás malý tip na cestu za dobrodružstvím: cestu do vesmíru. Když jsem před lety připravoval prezentaci ke stavu vesmírné turistiky, bylo vše v samotném prvopočátku, svět tehdy znal vítěze ceny Ansari X Prize, spousta společností měla velké plány, ale jen máloco se blížilo realitě a většina věcí byla spíš sny o budoucnosti nad rozpracovanými experimentálními stroji.
    28. 10. 2007 23:24 (aktualizováno)
  • Utajené vojenské projekty a boj s umělou blbostí

    Koho by nezajímaly tajné vojenské projekty a náhodou uniklé fotografie z nich? Není divu, že fotografie F/A-37 Talon v roce 2004 obletěly svět a Internet tomu výrazně napomohl. Hypersonický víceúčelový letoun přesahující v maximem rychlost 4 machů stojící na palubě letadlové lodi třídy Nimitz – USS Abraham Lincoln (CVN 72) je prostě příliš velké lákadlo. Zvláště pokud jeho manévrovatelnost má přesahovat cokoliv z toho co jsme do té doby viděli například ze slavných dílen Mikojana nebo Suchoje.
    1. 10. 2007 13:13 (aktualizováno)
  • Od Internetu k Velkému bratrovi a zpět

    Je zajímavé jak postupně na Internetu roste konkurence. Služby a produkty se stále více a více stávají sofistikovanějšími a občas i bohužel složitějšími. Tím se, ale mění i styl vzájemného boje, který se vede někdy až na příliš mnoho frontách s příliš mnoha zbraněmi. Když se třeba podíváte jen na takové vyhledávání v obrázcích, čekal bych, že ho sice všichni pro formu budou mít, ale skutečný souboj třeba mezi českými portály tu zcela jistě nehrozí…
    29. 6. 2007 20:33 (aktualizováno)
  • Python verze 3 nebude zpětně kompatibilní

    Pokud jste se právě nyní rozhodli, že váš projekt přepíšete do Pythonu, možná jste si nevybrali ten nejlepší okamžik. Ač to není zcela nová informace, v průběhu 2 let vás může čekat překvapení – nová verze Pythonu 3 nebude zpětně kompatibilní. Sice bude dále souběžně vyvíjena verze 2, ale na první pohled mi přijde, že jen z důvodu pozvolného přechodu k verzi 3.
    21. 6. 2007 22:57
  • Nejlepší programátorský tým již čeká cesta do Jižní Koreje

    5. dubna proběhlo národní finále programátorské soutěže Imagine Cup, celosvětové technologické soutěže určené pro studenty středních a vysokých škol. Atlas.cz tuto soutěž vyhlašovanou společností Microsoft také podpořil a musím říci, že to stálo za to. Cílem Imagine Cupu je podpořit použití technologií při výuce, vzdělání, hledat mladé talenty a pomoci jim v jejich jejich růstu.
    19. 6. 2007 22:14 (aktualizováno)
  • Sladké sny nahrávacích společností

    Se zavedeným a výnosným businessem je mnohdy víc potíží než užitku. Kdo má hodně chce ještě víc a kdo má víc a to už platí po stovky let. To co na začátku rozvíjelo business a tlačilo evoluci kupředu, může jej na konci stejně tak dusit a držet na místě. Jen ti nejmoudřejší ví, že ani sebevětší křeč nepomůže udržet zisky do nekonečna a je jen otázkou kdy zlatonosná žila dojde.
    12. 5. 2007 19:20 (aktualizováno)
  • Ohrožuje americký radar Rusko?

    Článek smazán Po podrobných výpočtech beroucích v potaz zakřivení země a šíření vln v pásmu v 8–12 GHz mi vyšlo, že v nad velkou částí Ruska lze sledovat objekty ve výškách stovek kilometrů tj. nikoliv běžný letecký provoz apod. Tím smysl článku zaniká a než by mátl ostatní nebo nedejbože byl někde citován a používán v argumentaci, tak jsem ho raději smazal. Díky za upozornění na nesrovnalosti. Příště budu nejdřív počítat a pak psát :)
    25. 2. 2007 3:44 (aktualizováno)
  • Jak v ČR (ne)postavit raketovou základnu

    Je zvláštní jak některá témata začnou být diskutovaná až v předvolebním období. Americká protiraketová základna umístěná v České republice k nim bezesporu patří. Optimální téma pro účelovou manipulaci davu. Co bylo a je však více překvapující jsou mystéria a někdy až nesmyslné domněnky o významu a smyslu základny u nás a to i když většina obecných informací je volně dostupných na Internetu.
    5. 3. 2012 11:49 (aktualizováno)
  • Skunčí dílny II. - Létající robot startující z mořských hlubin

    Na podzim roku 2005 pootevřel Lockheed Martin dvířka do svých plánů a představil několik vizí, které se snaží uvést v život Skunk Works, vývojová a výzkumná divize firmy. Tvůrce legendárních špionážních letadel jako U-2, SR-71 Blackbird a nebo neviditelné stíhačky F117A tak poodkryl něco málo z toho co se v následujících letech může stát samozřejmostí.
    18. 9. 2006 23:47 (aktualizováno)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).