Hlavní navigace

Management Blog Petra Šnajdra

  • Společnost SGI ohlásila bankrot

    Zdá se, že další symbol informačních technologií zamířil do propadliště dějin. Společnost SGI ohlasila bankrot. Vzpomínám si na mé první setkání se SGI. Byl to malý SGI Indy na jedné nejmenované univerzitě v Brně. Jelikož na něm neběžel žádný „rozumný program“ jako Pegasus Mail ani jiná z tehdy populárních aplikací, netěšil se takovému zájmu jako učebny PC s procesory Intel 486, 4MB RAM, MS DOSem, propojené do Novell Netware sítě.
    10. 5. 2006 0:17 (aktualizováno)
  • Otázka: Je to ekonomika nebo černá díra?

    Představte si, že jste opravdu úspěšný nebo úspěšná a váš zaměstnavatel si vás hodnotí tak, že je na vás ve svých nákladech vynaložit 100 000 Kč měsíčně (ať se to dobře počítá). Ale co z toho budete mít vy? Co vám zbyde po té co odevete daně, kterými se pak uhradí výdaje státu, ekonomické experimenty a další černé díry.
    28. 4. 2006 8:29 (aktualizováno)
  • Lukačovič napadl objektivitu zpravodajství TV Nova

    TV Nova odvysílala v páteční hlavní zpravodajské relaci informaci ohledně ohrožení bezpečnosti uživatelských mailových účtu na Seznam.cz. Poněkud zavádějící reportáž, v níž mimo jiné vystoupil i Milan Kryl z konkurenčního portálu Centrum.cz, zdá se bude mít dohru. Alespoň to slibuje Ivo Lukačovič na svém blogu. Při té příležitosti napadl objektivitu zpravodajství TV Nova tím, že označil tuto praxi v TV Nova jako běžnou. viz. obrázek níže.
    8. 7. 2007 22:56 (aktualizováno)
  • Vylepšete si zabezpečení Firefoxu selektivním blokováním JavaScriptu

    V článku Jak vylepšit bezpečnost Firefoxu na Lupa.cz nabízí Ondřej Bitto několik tipů jak dále zlepšovat bezpečnost Firefoxu. Ve výběru pluginů, ale chybí jeden, který by tu měl mít přimo čestné místo a tím je rozšíření NoScript. Pokud se obáváte o svůj počítač a patříte k opravdu paranoidním jedincům, možná vás napadlo, že by jste mohli v prohlížeči vypnout skriptování. Jenže ouha…
    5. 4. 2006 22:48 (aktualizováno)
  • Nějčastější omyly v řízení času

    Všichni máme čas, který můžeme prožít a nebo promrhat. Rozhodnutí co s ním uděláme je jen na nás, ale co jednou uplyne, zmizí navždy. To jsou slova Bruce Lee, legendárního představitele asijských bojových umění a zakladatele stylu JetKuneDo. Jak něco dokázat a neumět řídit sám sebe? Dost těžko. Tak se člověk dopracuje jen k desítkám slibů, které neustále odkládá, posuvá a nikdy jich není schopen dostát…
    2. 4. 2006 14:25 (aktualizováno)
  • Není i váš pes kybernetický terorista?

    Někdy si říkám zdali se lidstvo opravdu rozhodlo jít tím správným směrem. Moderní technologie a elektronika proniká i tam kde jí možná ani není tolik potřeba a na jedné straně deklarované přínosy se mohou velice snadno změnit v tu nejhorší noční můru. Zatímco dosud mohla být lednička v domácnosti napadena jen několika zákeřnými mikroorganismy, v budoucnu může vaším představám o něčem dobrém udělat přítrž i počítačový virus. A kdyby jen on.
    2. 4. 2006 11:52 (aktualizováno)
  • Google zamířil k Marsu

    Google vstoupil prostřednictvím svých map na planetu Mars – místa ztroskotání .. tedy pardon, přistání řady sond vyslaných v minulosti ze Země. Na některých snímcích, v Google Mars dostupných, je jasně vidět, že zde potenciálně přítomná inteligence by z nás určitě neměla radost viz. následující fotografie kráteru Gusev v místě přistání Spiritu.
    14. 3. 2006 23:55 (aktualizováno)
  • Google koupil firmu vytvářející nástroje pro 3D návrhy a modelování

    Google koupil firmu @LastSoftware, která se zabývá vývojem aplikací pro 3D modelování. SketchUp, jak se produkt jmenuje, je opravdu velice jednoduchý program, který se lze za chvíli naučit i bez manuálu. Dalo by se o něm řícu, že je to jakýsi 3D PowerPoint. Ze strany Google je to zajímavá koupě i když uživatelé Google Earth se s výstupy tohoto software mohli již setkat. Jeden z pluginů umožňuje import a export 3D modelů do/z Google Earth.
    14. 3. 2006 22:46 (aktualizováno)
  • Atlas povyrostl a ne o málo

    Návštěvnost Atlasu začíná vykazovat překvapivé výkyvy. Po měsíce klidně stojící loď napnula plachy a vyrazila kupředu. A stopy, které zanechává v NetMonitoru dávají tušit, že zažijeme nejedno překvapení. Update: Stejný graf jako ten výše, ale s počátkem o 4 měsíce dříve – v květnu 2005 a zde doplněný o hodnoty Centrum.cz
    12. 3. 2006 21:25 (aktualizováno)
  • Statistiky návštěvnosti nebo vzdušné zámky?

    Ač je březen houfně propagován jako měsíc Internetu, od roku 2006 až do roku 2008 bude oproti předchozímu měsíci březnová návštěvnost klesat. Tento trend bude gradovat v roce 2008 kdy dojde ke zlomu a od roku 2009 se pomalu bude zase zvyšovat. V letech 2010 a 2011 se vrátí zase do normálu. Nevěříte a chcete slyšet jinou pohádku?
    12. 3. 2006 13:14 (aktualizováno)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).