Hlavní navigace

Necyklopedie: hypermoderní digitální encyklopedie

9. 4. 2008 10:55 Petr Šnajdr

Možná ji znáte a možná ne. O komže to mluvím? O české verzi tolik populární Necyklopedie, která nabízí pohled svět tak trochu jinýma očima. Když ji čtete, říkáte si za kterým rohem na vás vykoukne bílý králík a zdali tenhle svět za zrcadlem je opravdu alternativním světem nebo jen něčím čeho jsme si dosud nevšimli. Těžko říct, to budete muset posoudit sami. Jistá je jen jediná věc – takové informace v žádné jiné encyklopedii nenajdete.

Sklizeň hopsinek

Obrázek: Sklizeň hopsinek pomocí žací šaliny. Foto: Necyklopedie

A nebo už jste slyšeli o těžké bitevní lodi útočné vltavské flotily „Primátor Pavel Bém“? Inu není divu, i když se jedná o prvotřídní plavidlo naší armády, je vybavené pokročilou českou technologií stealth, takže loď ani peníze vynaložené na její stavbu už nikdo nikdy neviděl. Je škoda, že z důvodů utajení se nemůžeme kochat její výzbrojí. Ta je tvořena dvaceti plně vyzbrojenými letouny a čtyřmi útočnými výsadkovými tramvajemi pro boj v pražských ulicích.

Příznivce velkých vodních děl jistě zaujme plán tzv. České přehrady. Toto vodní dílo se má stát největším na světě a s plánovanou výškou 400 metrů překonat i slavnou čínskou přehradu „Tři soutěsky“. Přehrada má řadu výhod a hlavně vyřeší řadu problémů. Jejich výčet je uveden v Necyklopedii, ale za všechny snad jen tolik, že konečně vznikne dostatečný ponor pro bitevní loď „Primátor Pavel Bém“ , vyřeší se pragocentrismus, okruh Prahy, nezaměstnanost v řadě regionů i nízká výnosnost mělnických vinic.

A tak mě napadá, nejsou nakonec plánované Radotínské laguny jen přípravou na toto ojedinělé a impozantní dílo?

Pro příznivce zahraniční bojové techniky zde najdete detailní popisy v obdobně skvělé a ověřené kvalitě jako například můžete vidět na popisu letounu MIG-29. Asi i vás překvapí kolik technických detailů zůstalo dosud neodhaleno a to nemluvě o skromnosti s kterou se tají i takové úspěchy jako je minimální kouřivost (asi 3,5 tuny uhlíku na kilometr) nebo nízká váha daná menší zásobou střeliva ( sovětští piloti přece trefí vše první ranou).

Detaily se můžete také dovědět o vesmíru a vesmírném programu. Například i o dosud pod pokličkou drženém osídlování Neptunu , které jakožto přímou reakci na spolupráci ČSSD s marťany, koordinuje ODS. Pro ty, kteří jsou znechuceni současnou politickou realitou stejně jako já, Necyklopedie nabízí výlety do minulosti a předkládá takové archívní perly jako je Rakousko-uherský kosmický program zaštítěný NASA (Novou astronautickou státní agenturou – Neue astronautische Staatsagentur).

Historie je ale na Necyklopedii zastoupena i v jiných oblastech než je průzkum vesmíru. Doporučuji zejména části věnované nejtragičtějším událostem českých dějin. Mimo jiné se zde dočteme, samozřejmě k všeobecné lístosti, že v roce 1902 Jára Cimrman nevynalezl žigulík, ale zato v roce 1936 se podařilo založit organizaci OSA (moderní teroristickou organizace financující Moravskou osvobozeneckou armádu – MOA). V této souvislosti lze připomenout i podrobné výklady termínů Copyright, Copyleft, Copydown, Copywrong, Copyforward a nebo naprosto inovátorský, byť zatím z nějakého důvodu dosud nerozšířený Copybackward.

Necyklopedie se věnuje i profilům slavných osobností a tak zde můžete najít podrobné informace o mnoha takzvaně proláknutých tvářích. Za všechny jmenujeme třeba Rosse Hedvíčka, který se na Necyklopedii těší mimořádné pozornosti, pravděpodobně díky Českocentrismu.

Ale co, běžte se podívat sami. Necyklopedie je zde pro vás.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).