Hlavní navigace

Virtuální realita do domácnosti aneb VR Trainer od Tacx

19. 11. 2007 9:01 (aktualizováno) Petr Šnajdr

Někdy člověk chce o něčem napsat a neví jak začít. Tentokrát v tom mám docela jasno. Nejlepším začátkem by bylo: „Milý Ježíšku …“. Vlastně ani tak nejde o to, že se vánoce blíží mílovými kroky, ale spíše, že podzim je již pryč, venku je docela mrazivo a i když Brdy jsou nádherně zasněžené a i v pošmurném a jinak šedivém počasí jsou tu hezké procházky, přesto na kolo to už asi čtrnáct dní není. S koncem sezóny tak člověku nezbývá než vzpomínat na babí léto v Českém středohoří, na v lesích zapomenuté hrady Drahanské vrchoviny a nebo stovky kilometrů naježděné po Brdech. A pak samozřejmě si pomalu zvykat na zimní trénink v posilovně, více se soustředit na bojová umění a vůbec indoor aktivity s pojené s občasným běháním a až bude více sněhu tak vyrazit na běžky.

This is alternative content.

Trochu jiný a také nečekaný pohled mi do toho vnesla reklama na poslední straně říjnového vydání časopisu Velo. „Alpská etapa ve vašem obývacím pokoji?“, skoro jsme to přehlédl, ale o cyklistickém trenažéru na dlouhé zimní večery jsem již nějakou dobu přemýšlel a tenhle, ten byl opravdu jiný.

Tacx ve třídě VR Trainers nabízí dva modely (nebo modelové řady?) a to Fortius a i-Magic. Na pohled vypadá, že jde o kvalitně provedené cyklotrenážery s motorovou brzdou s výkonem více než 2000W, která je schopná simulovat rozdílnou náročnost terénu včetně jízdy z koce. Ale do toho nebudu zabíhat neb to co mě více zaujalo byla dvě slova: virtuální realita.

Trenažér umí asi vše co se od trenažéru očekává. Měří rychlost, tepovou frekvenci, rychlost šlapání, ale také umí řidit tréning a další kouzla. Prvky virtuální reality jsou jaksi navíc, přidaná hodnota, svým způsobem vlastně docela logicky doplňuje trenažér.

Nenajdete tu sice speciální rukavice, brýle a další pomůcky, ale i tak je to zajímavá alternativa oproti pohledu do stěny nebo sledování televizního vysílání. Zobrazení je trochu slabší stránkou, počítačový monitor není nic moc, ale na druhou stranu jim nejste nijak vázáni a první co mě napadlo bylo, že tohle už konečně pořádný důvod ke koupi pořádné plazmy a nebo projektoru. V téhle kombinaci mi to přijde jako docela luxusní konfigurace.

Ale abych nezapoměl, ještě je tu připojení k Internetu na kterém na vás čekají další hráči. Dokonce se prý pořádají i virtuální závody. Co to trochu kazí budou rozdílná časová pásma, ale co se dá holt dělat.

This is alternative content.

I tak je Tacx Fortius Multiplayer možná trochu zvláštní, ale zajímavou zábava na dlouhé zimní večery a zcela určitě zábavnější alternativou ke klasickému trenažéru.

Virtuální svět v podíní Tacx není asi ničím neobvyklý z pohledu toho s čím se setkáváme v 3D počítačových hrách. Těžko soudit dle pár animací, ale přišlo mi, že je to prostě takový běžný průměr. Ale nejenom animacemi je člověk živ a tak jsou zde i kamerou natočené skutečné trati. Tacx tomu říká Real Life Video a navštívit s ním mužete Ameriku, Evropu nebo Afriku. Celkem je k dispozici kolem dvaceti tras na kterých můžete trenovat spolu se známými cyklistickými týmy. Propagační materiály slibují že nepůjde jen o nudnou jízdu i když zrovna Real Live Video se asi rychle okouká. Na druhou stranu bych čekal, že bude možné dokupovat nové trati.

This is alternative content.

Tacx samozřejmě nezapomíná dodat, že jeho trenažéry používají i teamy Discovery, Predictor-Loto a CSC jejichž jezdci skončili na prvních čtyřech místech v Tour de France 2007. Zdali je používají i s prvky VR však neuvadí.

Takže abych se vrátil zpět k původní myšlence: Milý Ježíšku ….

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).