Hlavní navigace

Google Android po delší době

2. 4. 2010 15:48 (aktualizováno) webdev

Nejprve několik informací.

Google Android v telefonu T-mobile G1, používám déle než 5 měsíců. Za tuto dobu jsem již přišel na některé finesy a stejně tak si hodně věcí upravil dle svého. Rozhodně nepokládám Android ve verzi 1.5 za zcela perfektní. Rozhodně je to i v ne zcela hotové verzi, lepší volba než Windows Mobile nebo IPhone (myšleno pro mě). Nemám tak přerostlé EGO abych tvrdil, že to co je dobré pro mě je stejně dobré pro Vás. A teď k těm kladům a záporům.

Výhody:

  1. Jsem Online. To je jeden ze základních plusů Androidu. Jste stále online. Díky perfektní provázanosti, má člověk stále přehled o Emailech (Gmail je skutečně perfektní služba, skvěle napojená právě na systém Android). GTalk, používám s přítelkyní místo SMSek. Je to mnohem pohodlnější. O dalších věcech ani nemluvě. Klasický email je jednou z nich. Hlídání Aktualizací, Kalendář, to všechno je perfektně propojené. Jako perlička je aplikace, která do Gmailu zálohuje i SMSky.
  2. Ovládání. Tady není příliš o čem diskutovat. GUI je navrženo na ovládání prsty jako u IPhonu. Není to jako Windows Mobile. Nic co by připomínalo Win 3.11 (ano i verze 6.5 vypadá stále stejně). Všechna tlačítka jsou tak akorát. Systém využívající Plochy, je perfektně vymyšlený. Na plochu umístíte widget (třeba Twitter nebo hodiny), nebo ikonu, složku, kontakt a nebo třeba playlist. další super myšlenkou jsou notifikace. které se ukazují na horní liště. Snadno jí stáhnete dolů a můžete si otevřít to co Vám notifikace hlásí, nebo ta oznámení prostě vymažete.
  3. Snadná správa systému. To co jinde nemůžu je zde povolené (například instalace z flashky. Velice příjemný přehrávač MP3 a dalších věcí. Skutečný Multitasking ne jako IPhone. Naopak oproti WM je značně lepší stabilita. Systém se snad ani nedá zaseknout. I při pádu některé jeho části, nespadne celý systém a během pár vteřin je vše zase OK. Není nijak složité telefon ROOTnout – získat práva administrátora. Pak lze do telefonu nahrát i neoficiální ROM. I tohle je zcela primitivní věc. pokud se telefon aktualizuje, všechna data a aplikace v něm zůstanou. Není potřeba nic zálohovat a podobně.
  4. Neoficiální ROMky. Tady je jistá podobnost s WM, ale to jen na první pohled. Android vzhledem k tomu, že se jedná o Open Source systém, může být různě upravován. Jeho jádro lze úplně vyměnit. Přidat jakékoliv aplikace, nebo třeba změnit Plochu za jinou. Například já využívám upravenou ROM CM 4.0.4. Díky tomu mám možnosti, které v oficiální verzi systému 1.5 prostě nejsou.
  5. Rychlý vývoj. Rozhodně se dá říci že Android je v tuto chvíli nejrychleji se vyvíjející mobilní platforma. Na trhu není ještě ani dva roky a prošel tak velkým vývojem, udělalo se v něm tolik změn, že jich tolik není ve Windows Mobile za pět let. Ani systém IPhonu se tomu nemůže rovnat.

Nevýhody:

  1. Systém má zatím menší podporu než třeba IPhone. Rozhodně to, ale není neřešitelný problém. Postupně se situace zlepšuje. srovnání v tomto ohledu s WM nemá cenu. WM sám o sobě potřebuje skutečně HODNĚ aplikací aby se dal vůbec používat.
  2. Zatím omezená podpora hardware. S novou verzí by se to mělo zlepšit, ale zatím je podpora hardware relativně malá. Pokud se to přirovná například k desktopu, tak by to bylo jako by OS podporoval jen jeden typ Chipsetu. Systém zatím nevyužívá možnosti, které mu dává hardware.
Jak je patrné nevýhod je méně než výhod. Navíc ty výhody jsou rozhodně důležitější než ty nevýhody. Dobré ovládání a uživatelskou přívětivost nenahradí ani sebelepší HW.
Pro ty co nemají dostatečnou představivost navrch pár screnshotů.
Nakonec všech sedm ploch. Klikněte pro zvětšení. Pro zajímavost jako HOME plochu mám nastavenou plochu číslo 2. Jinak na plochách je, hromada ikon, několik odkazů a hromada widgetů.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).