Hlavní navigace

Žena-in aneb jak se to nemá dělat!

8. 4. 2009 20:12 (aktualizováno) webdev

Žil byl komunitní server Žena-in.cz, měl svou stálou návštěvnost a jako většina menších komunitních serverů, žil hlavně toho, že se tam čtenářky vracejí. Některé i po řadu let a řeší tam své problémy, více či méně veřejně, jsou zvyklé na svůj styl práce a svůj komfort, je pochopitelné, že je nezajímá jak to řeší provozovatel serveru, ale funkčně mají to co chtějí a jsou vlastně šťastné. Občas přilákají kamarádku a takovéto status quo umožňuje slušně vydělat na reklamně.

Žila byla jedna „profesionální“ firma věnující se vytváření webíků a obchůdků pro menší živnostníky, založené na redakčním systému jenž se tak podobá Nucleus:CMS až by je od sebe nikdo nepoznal.

Díky tomu všem můžu teď říct bylo a nebylo (teď vlastně je to spíš o tom už nebude). Majitel toho prvního serveru se rozhodl, že ta firmička jež fakticky představuje One man show člověka, který sám sebe pasoval na odborníka bude pro něj to pravé terno a netušíc zradu se vrhnul odborníkovy v ústrety.

Technická pauza

Pokud se vrháme do přestavby nebo tvorby něčeho většího než je Eshop co dokáže napleskat studentík střední školy za měsíc na koleně. Je potřeba přistupovat k věci nejprve vědecky a potom lidsky.

Předělat velký server se zaběhlou komunitou znamená prvotně tři věci:

1. Netraumatizovat komunitu hned totálním překopáním webu – najít kompromis

2. Zjistit jaké funkce komunita využívá a jaké by chtěla využívat – ptáme se komunity

3. Když nevím zeptám se a zkusíme si to sami

Po tomhle všem musí následovat veřejná demoverze. Tady už je jasný problém, pokud musím převádět DB a umím toho řádově méně než profík mám problém.

Další problém je pokud dostatečně nechápu co vlastně měním (neprovedl jsem ty tři body na začátku takže vím houby do čeho jdu).

V poslední řadě, je jasné, že vím houby, ale zákazníka přesvědčím, že to co mu dodávám je super skvělé, zachová to funkce (samo sebou) a on chudák si je ve smlouvě nespecifikoval. Pak následuje vesela příhoda kdy, já rejžuju na přidávání funkcí, které tam měli být a nejsou.

Pokud dobře zvládnu přípravu (jsem profík takže je to samozřejmost) nemám problémy, uživatelům nakonec jen pomůžu urovnat drobnosti, žádná data se neztratí nikdo nemá důvod se rozčilovat. Odcházím jako profík a mám svou odměnu.

Konec technické pauzy

Nebudu Vás dál trapně napínat. To co jsem popsal nastalo, to co jsem nazval technickou pauzou naopak nenastalo. Co víc, realizátor, programátor a vyjednavač v jedné osobě. Reagoval tak jak by profík reagovat neměl. Místo aby problémy řešil a řešil je se zadavatelem. Začal řádit v diskuzích, rozdávat BANY uživatelům jenž na serveru vegetovali víc jak pět let a jediné čím se prohřešili byl fakt, že upozorňovali právě na chyby a následně chování tohoto profíka. Uživatelky samozřejmě houfně vzali roha. Žena-in.cz už nikdy nebude jaká byla.

Tratí samozřejmě zadavatel. Je to ovšem jeho chyba vybírám někoho kdo ví co dělá a není jen sotva víc než tlučhuba. 

Tratí také uživatelé (i když méně) protože si musí najít nové působiště, nebo se smířit (proč by to dělali to fakt netuším). 

Jen náš profík se má dobře dostal zaplaceno a ještě se mohl vytahovat na uživatele.

Kdo je kdo už si zjistěte ;-).

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).