Hlavní navigace

Android, iPhone a Windows Mobile, tři kohouti na smetišti

18. 8. 2009 10:36 (aktualizováno) webdev

Už nějaký čas jsem uživatelem telefonu T-mobile G1 (mám ho cca 2 měsíce). Zaujal mě už před delěí dobou právě kvůli novému OS Google Android. Důvodem k nákupu bylo příjemné ovládání a možnost propojit telefon s Gmailem, Kalendářem, kontakty prostě telefon a Google Apps.

Než jsem se rozhodl pro Android měl jsem možnost vyzkoušet si nejen iPhone, ale i Windows Mobile. Rovnou se přiznám, že Windows Mobile (WM) jsou dnes systém neskutečně zastaralý. Grafické prostředí připomínající ze všeho nejvíc Windows 3.11. Neintuitivní ovládání, nutnost neustále používat „tužtičku“ a celková pomalost systému je skutečně zarážející (na dnešní dobu skutečně k nevíře). Navíc je smutné, že samotný výrobce OS není už víc jak tři roky schopný zareagovat na požadavky uživatelů a stále předkládá to samé (i když tomu říká jinak).
Proto výrobci zařízení (HTC, Samsung a další) systém z větší části upravují a přepisují, přidávají do něj vlastní úpravy a snaží se napodobit ovládání systému, který je v telefonech Apple iPhone (přesto že většina uživatelů WM, neustále křičí jak je iPhone zaostalý, stále se ho snaží napodobit, což je skutečně úsměvné).
Systém má samozřejmě svoje výhody, jednou z nejvýraznějších je „Multitasking“, bohužel tato výhoda zároveň způsobuje nevýhodu v tom že systém je skutečně HODNĚ pomalý. Což celkově narušuje ovladatelnost. Navíc systém není příliš stabilní. Dost často padá a pokud chcete něco v systému změnit a je to trošku víc pod kapotou, musíte si sáhnout do registrů a celkově to skutečně spíš připomíná Win 3.11 než moderní OS.
Naopak iPhone je zaměřen na totální jednoduchost a ovladatelnost. S tím že raději omezí některé funkce, za to uživatel si prostě práci bude užívat. Výsledek? Skutečně příjemné prostředí, které maximálně využívá kapacitní display, možnost několika doteků na jeho ploše najednou. Hodně lidí, si na iPhonu čte maily doma v posteli. Dělají to proto, že si to prostě užívají. To, že iPhone nemá multitasking nikomu z nich nevadí. To co potřebují aby běželo na pozadí to běží a u ostatního je jim to jedno (faktem je že málo kdo píše SMS a u toho si třeba maluje obrázek).
Nevýhod se ovšem také pár najde. Největší je asi Hardwarové monolitičnost. Operační systém a hardware jsou pevně propojeni. Je to výhodné pro výrobce HW (Apple) a vývojáře aplikací, ale není to příliš výhodné pro uživatele. Telefon je zbytečně drahý, neexistuje konkurence.
Někam doprostřed mezi tyto dva OS zamířil Google Android. Využil příjemného ovládání, které je optimalizované pro lidské ruce (kapacitní display se ovládá velice příjemně), celé prostředí počítá s tím, že po něm uživatel bude „šmatlat“ rukama. Navíc je systém velice rychlý (pokud ovšem nemáte 5 ploch a na každé čtyři widgety, ale to snad nemá nikdo). Multitasking je v systému také obsažen (i když jinak než například v WM), takže klidně na pozadí může běžet třeba ICQ, vy můžete psát SMS a přitom poslouchat hudbu. Telefon se sice zpomalí, ale díky dobrému návrhu to není zase tak tragické. Aplikace na pozadí tolik nebrzdí (v tomto případě hudba a ICQ). Prostředí je navrženo s ohledem na iPhone „COOL“ efekt. Tedy všechno je v pohybu, hezky to vypadá a člověk má přímo radost z toho když se systémem pracuje. To o co se WM snaží přidáváním různých vylepšení je zde obsaženo jako standard. Navíc se vám nestane, že jednou kliknete prstem a jste v prostředí, které prstem prostě nedáte. To se Vám v Androidu nikdy nestane.
Samozřejmě najdou se i chybky, nebo spíš nedodělky. například já bych ocenil možnost změnit si přímo v telefonu rozložení klávesnice, někdo by rád větší přístup k HW tlefonu a jeh lepší nastavení. Zatím není vyřešeno dost detailů (například skinovatelnost standardního prostředí atd.). Faktem ale zůstává, že systém má velice dobře nakročeno rozdrtit když ne oba protihráče tak WM určitě (pokud tedy MS nezačne hodně makat, ale zatím se zdá že nezačne).

Nakonec malé srovnání některých faktů:

Počet aplikací:Tady vede sice WM, ale pokud se řekne počet kvalitních a použitelných aplikací, asi se čísla velice rychle srovnají. Nakonec výběr z deseti různých budíků je na nic, když jen jeden je dobrý a velice se podobá tomu, který je u konkurence jako standard přímo v OS.
Rozlišení displaye:Ano skutečně mají, některá zařízení s WM větší display. Ale jako někdo kdo udělal už dost grafiky vím, že s ovladatelností to nemá zhola nic společného. Spíš naopak. Navíc mnoho aplikací z toho má tak nějak nedobrý pocit.
Počet přístrojů na trhu:Tak tohle je směšné, jako argument pro cokoliv. WM je na trhu nejdéle. Android nejkratší dobu. iPhone vyrábí zase jen Apple. Prostě tohle je hloupost. Navíc hodně výrobců tradičně dělajících WM přechází na Android, alespoň s částí svých zařízení, protože si říkají „Proč platit za to co mám zdarma? A ještě to upravovat a opravovat?“
Uzavřenost vs. Svoboda:Ano Apple iPhone je uzavřený systém. Ale každý má právo se rozhodnout. WM jsou ve srovnání s ním otevřený systém. Ve srovnání s Androidem, který je Open Source jsou přímo vězením.

Co závěrem? Snad jen přání, než začnete v komentářích flamovat, uvažujte jestli skutečně máte co říct a jestli je to pravda.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).