Hlavní navigace

Bonus.cz - tak trošku levárna krát deset

8. 10. 2009 13:51 (aktualizováno) webdev

Už nějakou dobu sleduji jak se na internetu (tom českém) objevují weby nabízející „Aukce“. Do nedávna to byl takový jakože, underground. Teď už ho provozuje i firma Tiscali. Nediví se tyhle „aukce“ jsou kšeft jak nic.

Jak to funguje? Dražitel (tedy ten kdo přihazuje) si koupí jakou si virtuální měnu (Bony v tomto případě). Jeden Bon stojí při koupi pomocí SMS 10kč. Kdykoliv se rozhodne v nějaké aukci přihodit, cena zboží v této aukci se zvýší o korunu (nebo o haléř, v principu je to totiž jedno). Tuhle cenu potom vidíte spolu s čase od posledního přihození, ten se při každém příhozu prodlouží. Tu částku nakonec dražitel ještě zaplatí.

Zdá se Vám to OK? Mě moc ne. Vezměme si totiž nějaký příklad. Takříkajíc in natura.

Zrcadlovka NIKON D5000 + objektiv

Uvedená cena prodejní 19000Kč, Cena v korunových příhozech (v tuhle chvíli) 4589,– Teď počítejte se mnou.

4589×10 (cena za jeden Bon, vzpomínate?) = 45890

Tomu říkám cena za zrcadlovku. A ještě nezapomenout 4589 Kč, což je částka, za kterou dražitel danou věc nakonec „koupí“.  Celková cena je tedy 50479,–

Takže zrcadlovka Nikon za padesát tisíc. To je dobrá cena nezdá se Vám? Jistě ten kdo vyhraje nakonec zaplatil malou část (možná), ale nakonec se všichni složí a tenhle Nikon se nakonec prodá za cenu třeba 10000 Bonů.

Napadá mě, že jestli někdo Letadlo (takovou tu hru kdy Vám vklad vrátí ti co se angažují po Vás) nazval podvodem. Pyramidové hry vedly k uvěznění provozovatelů. Tak tenhle způsob prodeje je minimálně na hranici.

Jo a nakonec postřeh, v ukončených akcích (kde je tak inzerováno jak byl kdo super úspěšný) se vyskytují podezřele související jména např. Krytonek a Slizka. To je mi, ale náhodička.

edit (8.10. 9:20): Od včerejšího večera mají údržbu systému, wtf? ;-).

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).