Hlavní navigace

Pokročilá analýza webu (s pomocí Google Analytics)

23. 3. 2010 10:37 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Martin Snížek dnes na Lupě píše o pokročilých nástrojích webové analytiky, které mají pomoci, když přestává stačit Google Analytics. Bohužel je to vzato tak zjednodušeně, že vlastně nesouhlasím s ničím, co je v článku obsaženo a vlastně jsem se tam nedozvěděl vůbec nic o tom, které nástroje existují (kromě dvou) a už vůbec ne co nabízí a proč bych si je měl vybrat. Takže vlastně celé sdělení článku je o tom, jaké jsou fáze projektu webové analytiky (které jsou ovšem stejné i u základní analýzy).

Předně zkusím rozporovat část o tom, co prý mohou nabídnout pokročilé řešení pro webovou analytiku. Tedy ne že by to nenabízely, ovšem nabízí je i Google Analytics, byť se o tom ví méně a méně se to používá.

Tak zaprvé customizace – Google Analytics má dostupné a velmi dobře dokumentované Google Analytics API. Máte-li tedy potřebu ať už upravit nějakým způsobem vstupní data, nebo si připravit vlastní reporty s různými metrikami, pak to jste schopni vesměs udělat i s Google Analytics a jeho API.

Není tak problém si dělat naprosto nestandardní statistiky typu průměrná doba na webu podle typu připojení, porovnání růstů čehokoliv z několika zdrojů a nebo i několika účtů a tak dále. Data se dají snadno dát třeba do automaticky aktualizovaného Excelu atd. a troufnu si tvrdit, že si v tomto Google Analytics nezadá ani s těmi „pokročilými“ analytickými nástroji.

Druhým bodem je integrace – opět je zde Google Analytics API, které vám umožní data integrovat do jakéhokoliv systému. A co víc – používáte-li nějaký open source systém, pak je dost pravděpodobné, že už takovou integraci někdo udělal za vás a zadarmo. Takže opět tady bych žádnou výhodu nehledal.

Funkcionalita je trochu ošidná, i zde samozřejmě můžete prakticky vše vyřešit Google Analytics API, Martin zde zmiňuje možnost vidět „kompletní zkušenost jakéhokoliv konkrétního návštěvníka s webem“, což lze i s GA (každého návštěvníka či jeho návštěvu můžete označkovat dle libosti), otázka pak hlavně je, kdo by s tímto pracoval. Protože snažit se něco vydedukovat z jedné návštěvy bývá ošidné.

Co se týče Garance bezpečného a konzistentního nakládání s daty, zde má článek částečně pravdu. Ovšem jen částečně. I Google garantuje, že bude data využívat jen ke statistickým účelům a agregovaná, a garance ochrany dat od Google má minimálně pro mě mnohem větší váhu než jakékoliv garance jiných zmíněných hráčů. Proto je pro mě třeba nepoužitelná analytická služba Navrcholu, protože jej provozuje webdesignová a analytická firma, tedy konkurent.

Pravda o tom bezpečném ukládání dat s profi nástroji je jinde – profi analytické nástroje vám totiž umožňují ukládat si data na lokálním serveru a nedostanou se tak vůbec nikomu. To ve článku vůbec nebylo zmíněno a je to právě jeden ze dvou hlavních důvodů, proč se tyto placené systémy používají. Firmy typu O2 prostě z principu i podle interních bezpečnostních pravidel prostě nemohou dát citlivá data jiné firmě. Druhý důvod je mimochodem možnost integrace server-side statistik bez závislosti na javascriptu a funkčním webserveru.

Ovšem i zde má Google Analytics řešení a tím je Urchin server. Jak asi mnozí z vás vědí, Google koupil firmu Urchin a její analytické řešení, z kterého následně udělal Google Analytics, nicméně profi varianta software Urchin žije dál a sdílí stejné API, jen jsou data ukládána lokálně, nikoliv u Google.

Podpora – tady je článek úplně mimo. Google Analytics jež je zadarmo má ohromnou podporu komunity a perfektní dokumentaci, na jakýkoliv dotaz tak dostanete odpověď okamžitě, když se správně zeptáte vyhledavače. Samozřejmě to nelze srovnávat s placenou podporou placených služeb, ovšem i u Google Analytics si můžete zaplatit podporu placeného konzultanta, a to výrazně levněji než u „pokročilých“ nástrojů a v češtině, naše firma třeba provádí pokročilé analýzy všem zákazníkům, ať už mají od nás mají správu PPC systémů za pár korun nebo kompletně nové stránky.

Opravdu pokročilé analýzy navíc zahrnují i zapojení jiných zdrojů dat – např. clictrack teplotních map (viz třeba můj oblíbený Myx.cz), dat z PPC reklamních systémů (nejenom AdWords, ale v Česku i třeba Sklik a AdFox) i bannerových systémů, dat z A/B testování a podobně.

A to nevyřeší žádný, jakkoliv schopný systém, zejména pak, když chcete mít z analýz nejenom suchý tabulkový výstup typu „návštěvnost se zvedla o x%“, ale i inteligentní odpovědi typu „…ovšem jen proto, že jsou vánoce a ostatním firmám ve stejném oboru se zvedla výrazně více a chybou je špatná navigace / špatné SEO / špatný marketing, pro zlepšení musíte udělat to, to a to …“

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).