Hlavní navigace

Vylepšete si zabezpečení Firefoxu selektivním blokováním JavaScriptu

5. 4. 2006 22:48 (aktualizováno) Petr Šnajdr

FireFox NoScript

V článku Jak vylepšit bezpečnost Firefoxu na Lupa.cz nabízí Ondřej Bitto několik tipů jak dále zlepšovat bezpečnost Firefoxu. Ve výběru pluginů, ale chybí jeden, který by tu měl mít přimo čestné místo a tím je rozšíření NoScript.

Pokud se obáváte o svůj počítač a patříte k opravdu paranoidním jedincům, možná vás napadlo, že by jste mohli v prohlížeči vypnout skriptování. Jenže ouha! Copak o to, Firefox vám to umožní, ale řada webů najednou přestane fungovat a nebo pracovat s nimi je potěšení vyžadující srdce dobrodruha.

Kdo přišel někdy na GMAIL s vyplým JavaScriptem ví své a kdo na neznámých webech hledal menu, která tam nebylo (neb bylo tvořeno JavaScriptem), či dokonce narazil na diskusních fóra, kde bez zapnutého JavaScriptu nenapíšete ani tečku, ten ví o čem mluví. A „běhat“ do menu neustále zapínat JavaScript a pak ho zase vypínat? Ne, to nejde.

Nastavení NoScript

NoScript na to jde trochu jinak. Umožní vám řici na kterých doménách má být JavaScript povolen a na kterých ne. Nastavení si pamatuje a umožňuje i dočasné povolení JavaScriptu – což často používám na webech u nichž si nejsem jist, že se k nim ještě někdy vrátím.

Po instalaci NoScriptu je JavScript globálně zakázán a postupně ho musíte povolovat tam kde ho potřebujete a kde daný server považujete za důvěryhodný. Že to lze udělat uživatelsky velice jednoduše ukazuje obrázek.

NoScript najdete na adrese https://addon­s.mozilla.org/fi­refox/722/ (je dokonce v Top Extensions) a nebo lokalizovaný na adrese http://www.czi­lla.cz/doplnky/roz­sireni/noscrip­t/.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).