Hlavní navigace

Jak zabránit vysokým poplatkům z a) mezinárodních plateb b) z Premium SMS

22. 1. 2009 0:52 (aktualizováno) Petr Ocásek

a) poplatky z mezinárodních plateb

Poplatky min. 400,– Kč za bankovní převod při ideálních podmínkách (z EU do EU, z euroúčtu na euroúčet atp) mi přijdou jako zlodějna. Zakládat účty v zahraničních bankách a pak peníze jednou za čas přeposílat do ČR zase proti zdravému rozumu.

Zvažovaná řešení:

PayPal? Ne. Má poplatek v našem případě 3,4%  (viz evropské poplatky PayPal).

Akceptace kreditek? Možná, ale spíše ne.  Poplatek bance je cca 2–3%, ale zejména jsou problémy při akceptaci platebních karet (většina zákazníků buď nemá embosku nebo má zakázané platby přes internet)

PayPay? Vyzkoušíme. Má v sedmi zemích Evropy lokální účet a tak mohou zákazníci platby posílat na daný účet (to, že peníze patří nám se rozlišuje dle specifického symbolu). PayPay Vám pak peníze přičte na Váš účet (můžete mít více účtů, např. jeden pro EUR a další pro jiné měny, pokud nechcete aby byly platby konvertovány). Za to chce cca 1,9% (viz poplatky PayPay). Pokud nám tedy nyní např. chce poslat peníze ze Slovenska, pošle to (či vloží hotově) na účet UniCredit Bank Slovakia č. 6629545005/1111 se spec. symbolem 8100747925.

Moneybookers? Spíše ne. Poplatky mají podobné jako PayPay, ale neumožňují vklad hotovosti na účet (pouze bezhotovostní platby) a umožňují mít jen jeden účet – tedy jen jednu měnu – platby z ostatních měn jsou pak konvertovány s dalším poplatkem 1,75%.

b) poplatky z Premium SMS

Premium SMS používáme jako doplňkovou službu pro naše klienty jako SMS hlasování (typicky soutěže krásy atp.), soutěže s losováním atp. Ze zaslaných částek si operátoři/content agregátoři nechávají v obvyklých případech nemorálních cca 69 až 88% z ceny zaplacené zákazníkem.

V číselné řadě 902 si však operátoři/CA nechávají již celkem rozumných max. 25 %. V této číselné řadě si můžete dnes koupit třeba jízdenky do pražské MHD, poplatky u lékaře, DVD, cestovní pojištění nebo třeba parkování v Ústí nad Labem.

Avšak operátoři nechtějí, aby byla „zvýhodněná“ řada 902 využívána k prodeji elektronického obsahu. A tak dále hledáme cesty, jak jednoduše zpoplatnit například elektronický archiv časopisů našeho klienta nebo videa na StreamHostingu.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).