Hlavní navigace

Jak na registraci na Úřadě pro ochranu osobních údajů

31. 7. 2006 7:01 (aktualizováno) Petr Ocásek

Registrace na ÚOOU je potřeba například pokud:

  • provozujete internetový obchod (a uchováváte jména a adresy zákazníků)
  • rozesíláte obchodní sdělení (často lze totiž z e-mailové adresy zjistit konkrétní osobu a často máte o příjemci kromě jména a příjmení i adresu)

Důležité je, že registraci na ÚOOÚ musí mít pouze tzv. „správce“ osobních údajů, naopak ji nepotřebuje tzv. „zpracovatel“ osobních údajů. (Zpracovatelem je např. naše společnost, která klientům poskytuje řešení pro rozesílání newsletterů).

Častým omylem (i našich klientů) je, že vyžadují osvědčení o registraci od zpracovatele. Situace je však opačná: registraci musí mít ten kdo primárně data sbírá: „správce“. Navíc, správce musí úřadu vždy oznámit změnu zpracovatele. Pokud by tedy naši klienti registraci u ÚOOÚ již měli, ale nově bychom pro ně rozesílání newsletterů zajišťovali my, tak musí na ÚOOÚ opět zaslat vyplněný formulář kde toto úřadu oznámí (včetně účelu a rozsahu v jakém nám data poskytují atp.).

Podrobné informace obsahuje Zákon č. 101/2001 Sb., o ochraně osobních údajů. Ze zkušeností lze říci, že případné dotazy a nejasnosti ochotně zodpoví pracovníci úřadu (tel.: 234 665 111).

Jak provést registraci:

Registrace je zdarma a provede se vyplněním dvou formulářů, které lze vyzvednout zdarma na podatelnách vybraných finančních úřadů (seznam naleznete na webu úřadu nebo použijte přímý odkaz na soubor).

Bohužel nelze z důvodu automatického zpracování použít jiné než originální formuláře.

Pozor, úřad se přestěhoval a adresa uvedená na formulářích je neplatná – je potřeba formuláře zaslat na adresu:

Úřad pro ochranu osobních údajů
Pplk. Sochora 27
170 00 Praha 7

Registrace bude provedena dle našich zkušeností za několik málo týdnů. O tom že registrace byla úřadem akceptována (což by neměl být problém) se můžete přesvědčit přímo na stránkách úřadu: www.uoou.cz/in­dex.php?m=lef­t&mid=05:01 .

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).