Hlavní navigace

Jak jsem provedl downgrade z Windows Vista na Windows XP

11. 1. 2008 14:59 (aktualizováno) Petr Ocásek

Po pěti měsících jsem již na Visty neměl trpělivost. Respektive trpělivost jsem ztratil již v době Invexu, nicméně v Microsoftu mi poradili ať počkám na první service pack a ať jim dám po instalaci nějaký čas, že si sednou. Což jsem vydržel, na service pack počkal a po dalších dvou týdnech jsem nad nimi definitivně zlomil myš. Reboot trval více než pět minut, dalších několik minut po startu byl notebook v podstatě nepoužitelný (neustále pracuje pevný disk) a odezva na jakoukoli akci je prostě předlouhá. Při soustředěné práci je prostě každá vteřina znát, protože ztrácíte koncentraci.

Jelikož podobné zkušenosti na nepříjemně dlouhé odezvy Vist mají i moji kolegové a známí, a to i na silnějších strojích i tam, kde v notebooku nejsou žádné IBM/Lenovo vychytávky (jako Access Connections, Power Manager, Fingerprint, Keyboard customizer utility atp.) které taky nějakou tu režii mají, usoudil jsem, že nebudu nějaký speciální případ.

Jak jsem upgradoval IBM R50+WinXP+WM5 na LENOVO R60+Windows Vista+WM6 si můžete přečíst v tomto článku z července 2007.

Jak probíhal downgrade na notebooku LENOVO R60:

a) instalace systému

  1. půjčil jsem si instalační CD s Windows XP SP2 OEM
  2. nainstaloval a při požadavku instalátoru o zadání produktového klíče jsem zavolal na MS hotline
  3. tam mi řekli to, co se píše na webu Microsoftu:

    V případě schválení žádosti o downgrade u OEM verzí software neposkytuje společnost Microsoft automaticky instalační media ani instalační klíč. Médium a instalační klíč si zákazník zajišťuje sám.

  4. doslovně, prý mám požádat nějakého kamaráda či známého..
  5. takže jsem obešel notebooky ve firmě, a z prvního který měl na sobě čitelnou nálepku s WinXP SP2 OEM jsem číslo opsal a zadal jej do instalátoru
  6. dokončila se instalace
  7. aktivace se provedla zcela standardním telefonickým způsobem, a to dokonce tak, že jsem nebyl ani přepojen na operátora, ale kód mi vygeneroval přímo registrační automat

b) drivery
Pozor: pokud jste počítač/notebook zakoupili již s Windows Vista, zkontrolujte si před downgradem dostupnost ovladačů pro váš hardware pro Windows XP. Dopředu si stáhněte, třeba na USB flešku, alespoň ovladač od síťové karty či modemu (podle toho, co používáte k připojení na internet).

Při vložení instalačního CD Windows XP nebyl schopný instalátor vůbec nadetekovat pevný disk. Což bylo tím, že instalátor neobsahuje ovladač pro použitý řadič pevných disků. Řešení jsou dvě

  1. v BIOSu přepnout řadič disků do režimu kompatibility tak, aby jej instalátor rozpoznal, nainstalovat XP, nainstalovat ovladač, restartovat a řežim kompatibility vypnout, nebo
  2. ovladač nahrát na disketu (ano, starou dobrou disketu) a chvilku po spuštění instalátoru z CD zvolit (klávesou F6, v okamžik kdy budete vyzváni), že chcete vložit ovladače.

Podrobnější návod by měl být u konkrétního ovladače k dispozici.

Po instalaci nefungovalo Wifi, Bluetooth, Fingerprint ani zvuková karta. To vše je třeba stáhnout z webu výrobce. Pokud máte IBM/Lenovo a zprovoznili jste již internet, tak to za vás udělá udělátko zvané System Update. Pokud nevíte co nainstalovat a co ne, tak to nechte na něm, prostě jen klikejte na Next :o)

Resumé

Reinstalací jsem strávil asi skoro celý den, ale každý den se mi to vrací na ušetřených nervech a větším soustředění na práci. A navíc, konečně mám pocit, že můj notebook má opravdu 2 GB operační paměti a „dva procesory“. Chybí mi jen to automatické řazení položek v menu Start :o)

Je mezi čtenáři někdo, kdo již také downgradoval?

Downgradovali jste z Windows Vista na Windows XP?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).