Hlavní navigace

Výběr počítače nejen pro ženy

29. 3. 2010 11:05 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Honza včera v glose Podle čeho vybírají ženy počítač popisoval svůj zážitek z metra, kde se dvě vystajlované puberťačky baví o výběru počítače a „překvapivě“ dávali přednost stylu. V diskusi je mnoho desítek vesměs souhlasných příspěvků, jeden názor tam ale chyběl.

Já měl z glosy ohromnou radost i smutek. Ne z ní samotné, ale z obsahu. A ne proto, že holky vybíraly podle barvy. Ale proto, že vůbec dvě pubertální holky vybíraly počítač.

Před 15–10 lety mě neustále otravovali různí sousedé, kamarádi, kolegové, příbuzní … abych jim vybíral počítač a následně i abych jej nějak servisoval atd. Podobně to má jistě mnoho čtenářů Lupy. A dnes? Dvě holky si v metru vybírají počítač. A nejen ony, notebook si bez pomoci koupili mí rodiče v důchodu, stejně tak jako televizi.

A že si vybírají podle barvy? No vždyť je to úžasný pokrok a s jejich výběrem musím zcela souhlasit, vždyť vlastně dnes už nic podstatnějšího není. Desktopy kupují jen nějací pařani a DTP studia, takže si většina lidí stejně koupí notebook.

  • Displeje dělají 3 továrny na světě, velikosti jsou prakticky standardizované.
  • Vnitřek je standardizován nejen prakticky, prostě vezmete buď nějaké Centrino nebo nějaký netbook.
  • Parametry jsou každému šumák, cokoliv co ty holky budou dělat jim zvládne dělat stejně dobře notebook za 10 i za 50 tisíc.

Jasně. Lidi tu určitě budu nadávat na různé značky, jak že je ta či ona poruchová atd., ale každopádně u žádné značky se nesetkáte s tím, že by na ní nefungoval v operačním systému nějaký komponent, či to znamenalo hodinové babrání v různých nastaveních, jak ještě před těmi 10 lety.

I moderní operační systém ve výchozím nastavení zabrání různým virům a podobným srajdám, ještě před 5 lety byla střední doba pro zavirování nezabezpečeného počítače s Windows XP připojeného do Internetu asi 5 minut. A když nějaký virus uspěje, „jen“ nejspíš udělá z počítače nějakého botnet klienta, čehož si holky nejspíš ani nevšimnou.

Prostě počítač se stal spotřebkou, stejně jako u televize, kde už lidi dnes zajímá také jen barva, velikost a cena.

Myslím, že teď se to trochu změní s příchodem Apple iPad, protože začne být vyžadováno dotykové ovládání, a očekávám, že nová verze Windows (možná už za méně než 2 roky) bude právě na něm hodně stavět (spolu se sociálními sítěmi), stejně tak nová verze Apple OS. Bude sexy mít tablety, ať už se sw klávesnicí, oddělitelnou klávesnicí, a nebo notebooky otočným displejem.

I to stojí za úspěchem Apple, který se stal 3. největší firmou v Americe, a dřív nebo později se i na počítačovém trhu zopakuje historie ze světa telefonů, kdy před příchodem iPhone jste v nabídce vídali jen „přebarvené kopie Nokie 5110“ (vyjma výrobců z Asie, kde je design zcela jinde než jinde ve světě) a teď se to s designovými kousky a kopiemi iPhone hemží všude.

Nicméně i to je jen kosmetická drobnost, laickým počítačovým technikům se hraje labutí píseň, zbude jich pár procent – fandů (asi tolik jako je radioamatérů), a pak velká skupina profesionálů, kterých bude potřeba tím víc, čím větší úlohu budou mít počítače v běžných činnostech.

Kam se to asi požene, co asi bude hýbat světem za dalších 10 let. A budem to vůbec stíhat pochopit alespoň my, co tím žijeme? A nebo z nás budou v očích 15letých dinosauři, stejně tak jako byli v našich očích čtyřicátníci a padesátníci vyrostlí na elektronkách?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).