Hlavní navigace

ÚOHS zahájil šetření mobilních operátorů ve věci nespravedlivého účtování

27. 9. 2010 17:12 Tomáš Kapler

Před 3 týdny jsem podal na mobilní operátory u Úřadu na ochranu hospodářské soutěže stížnost na jejich možné zneužití dominantního postavení tím, že si vynucují tarifikaci 60+60, tj. fakticky nutí zákazníky kupovat něco, co si neobjednali.

Nyní mi ÚOHS odpověděl:

Vážený pane Kaplere,Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Vám sděluje, že na základě Vaší stížnosti na zneužití dominantního postavení ze strany telefonních operátorů, které spatřujete v tom, že ve všech svých veřejných tarifních nabídkách vyžadují platbu po celých minutách, zahájil šetření, o jehož výsledcích Vás po jeho ukončení vyrozumí.

To není žádná automatická odpověď, kterou by zasílali pokaždé, normálně (už jsem pár stížností posílal) pakliže neshledají stížnost za oprávněnou, tak ji rovnou nějakým způsobem odpálkují, tj. je zde alespoň nějaká šance, že úřad něco vyšetří.

Všichni 3 operátoři jsou ČTÚ charakterizováni jako podniky s významnou tržní silou na různých trzích a tedy podléhají pravidlům Zákona o ochraně hospodářské soutěže.

Připomínám, že v případě potvrzení mého podezření hrozí mobilním operátorům pokuta ve výši až 10 % obratu. Obrat v roce 2009 u Telefónica O2 Czech Republic, a.s. činil 92,8 MLD Kč, u T-Mobile Czech Republic a.s. 21.3 MLD Kč, a u Vodafone Czech Republic a.s. 28,4 MLD Kč. Celkem si tedy česká státní pokladna může přilepšit o cca. 14 MLD Kč, což by se nyní docela šiklo. (Nevím navíc, jestli to není 10 % z každého roku, kdy pravidla porušovali, a jaká by v tom případě byla promlčecí lhůta, pak by vzhledem k době mohlo jít i o >100 MLD)

Pár vět závěrem pro ty, co by snad opět chtěli poukazovat na to, že je jejich právo si dělat co chtějí pro maximalizaci svého zisku a když se mi to nelíbí, mám jít jinam:

Podnikání mobilních operátorů není běžné podnikání – je zde omezený počet frekvencí, které umožňuje existenci pouze 3 operátorů (až se uvolní příští podzim frekvence díky DTV možná přibude možnost čtvrtého), tj. neexistuje možnost vstupu další konkurence.

Trh, kde existují dominantní hráči (ať už monopol či oligopol) se nechová jako běžný trh. Není nezákonné být dominantním hráčem. Je ovšem nezákonné toho zneužívat. Proto tu jsou celosvětově pravidla hospodářské soutěže (vzpomeňme např. povinné rozdělení AT&T v roce 1996), která zneužití
definují a umožňují postih.

Minule mi uživatel Ivo dával příměr s auty, že prý mě taky nutí výrobci koupit si třetí a čtvrté sedadlo. Není to pravda – jednak existují i dvoumístná i šestimístná auta, jednak existují dvoustopá vozidla a hlavně sem může přijít libovolný jiný výrobce a když by lidé chtěli jeho dvoumístné auto, tak může prodávat. Aby přirovnání sedělo, musel by zde být umožněn prodej a provoz vozů pouze 3 automobilek a ty by toho navíc zneužily tím, že by zde prodávaly pouze drahá 6místná auta, ačkoliv jinde ve světě prodávají různé velikosti a zákazník má možnost si vybrat.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).