Hlavní navigace

V druhé slavné dekádě fašistického státu

14. 8. 2009 8:03 (aktualizováno) webdev

Ten nadpis jsem si půjčil z Červeného trpaslíka. Důvodem je fakt, že oproti nadpisům jinde, je to docela trefné přesto o něco méně děsivé. Je to totiž mnohem méně uvěřitelné.

V Británii odsoudili dva lidi za to že odmítli vydat klíč k zašifrovaným datům. Vzpomínám si, že jsem tento problém naťukl zde na Lupě. Tehdy z toho byla bublina vedle rozhovoru. Teď už někdo nejspíš bručí.

Ponechám stranou jak je zákon nutící někoho vydat něco co ani nemusí znát nebo vlastnit, nesmyslný. Trošku to připomíná proces s čarodějnicí. Pokud si nevinná je to křesťanská smrt a pokud ne nic se ti nestane, tak budeš sťata a upálena. Nebo tak něco.

Celé je to ještě tak jednoduché, že v podstatě stačí někomu poslat Emailem soubor s nějakým hezky peprným názvem. Který bude řekněme prohnaný PGP nebo třeba to bude disk vytvořený TrueCrytem. Jakožto věci znalí odborník vím, že pokud je šifra dostatečně dlouhá (myšleno klíč) tak skutečně nemá policie v rozumném čase (měsíce až roky) šanci dostat se dovnitř. Tedy přečíst si data.
Výsledek je prostý jako násobilka.
Já pošlu Email a udání (obojí jsem schopný udělat tak, že po sobě nezanechám jedinou stopu (těžce ale jde to). Pak už jen počkám až policie sebere osobu, kterou jsem udal. A mám o dní jistojistě klid. Sice se může bránit, že heslo nezná. Ale co už trest dostane tak jako tak.

Mimochodem proč fašos? Nevím, ale mám dojem, že právní zřízení kde se za to, že neprásknu sám sebe dává flastr je při nejmenším fašistický stát.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).