Hlavní navigace

Mac OS X Snow Leopard nebo Windows 7?

23. 10. 2009 18:38 Tomáš Kapler

Asi víte, že Microsoft včera oficiálně uvedl na trh svůj poslední systém Windows 7, podobně jako Apple uvedl před nedávnem svou poslední aktualizaci Mac OS X Snow Leopard. Možná by bylo zajímavé, udělat si tu menší průzkum, co vy a váš příští operační systém.

Řeknu teď svůj názor (aniž bych chtěl nějak ovlivňovat váš) – jsem „dítě Microsoftu“ už od doby MS DOS (tuším 4.0). Následovaly Window 3.1, 3.11, Windows 95, NT 4.0, 98, 2000, XP, 7 beta. Na Visty jsem nepřešel, strašně mě štvaly, naopak sedmičky považuji za velmi dobrý systém. Jsem ajťák, bývalý správce Windows sítě, s tunou školení, certifikátů a jak tedy věřím i znalostí a hlavně návyků. Přesto můj příští systém bude možná ten jablečný a já zkusím vysvětlit proč.

Window 7 je rozhodně nejlepší systém od MS. Používám jej (64bitovou verzi) od první veřejné bety, mám jej na velmi kvalitním značkovém notebooku (DELL E4200 v plné palbě), jež se tu před 3/4 rokem začal prodávat za nějakých 80 tisíc v konfiguraci kterou mám, ještě teď by stál asi 60. A ačkoliv je to můj mazlík, mám stále větší a větší výhrady, když jej srovnám s lidmi, co používají okolo mě jablíčka.

Tou hlavní výhradou je „zasírání“ počítače. Windows uživatelé vědí o čem mluvím, prostě hodně používaný počítač s Windows je třeba jednou za půl roku zformátovat a přeinstalovat. Dokonce mám teď pocit, že se mi podařilo chytit nějaký virus co krade hesla z total commandera či co, možná se stala chyba u nějakého kolegy (s Windows).

Neustále aktualizuji ovladače, přesto ne všechno funguje vždy tak jak by mělo, čtečka prstů reaguje tak ve 2 ze 3 případů, probuzení počítače ze spánku trvá někdy i mnoho minut (to mě štve hodně, jablíčkáři okolo jej mají probuzený dříve než otevřou víko), uspávání také, WiFi 2,4 síť přestala fungovat úplně, funguje jen s externí kartou, pětková přitom funguje. Musel jsem nainstalovat tunu aplikací, aby uměl základní věci, z aplikací, které v sedmičkách nativně jsou občas používám denně jen notepad (když si chci psát poznámky) a kalkulačku.

Jasně, můžete namítnout, že za nějaké problémy může hardware, nebo jeho nedohoda s Windows (ovladače). Ale proboha jaký lepší hardware mám mít, když mám nejdražší notebook se všemi tradičně nejlépe hodnoceného výrobce?

O Apple OS uvažuji asi 2 roky, nakonec jsem byl proti jednak proto, že jej okolo mě nikdo neměl a já se bál případných složitostí, jednak proto, že jsem jsem potřeboval mít na počítači MS Internet Explorery kvůli testování webů. Nyní, když je možné na Mac nahrát i Windows a když už okolo mě několik jablíčkářů je, tak mé obavy padají.

Takže když bych si měl teď vybrat, hodně bych váhal. Nejspíš bych sáhnul po Mac OS X na Apple Air, mám rád lehounké notebooky s použitelnými displeji (>12'') a velkou výdrží. Proto mě trochu mrzí, že Apple nyní neinovoval svou Apple Air řadu, na rozdíl od všech ostatních. Ovšem tento počítač mi (snad) ještě tak aspoň rok vydrží, to už se budou dělat jistě i nějaké lepší.

Kromě funkčnosti se mi na Apple velice líbí vzhled, bundlované aplikace, které jsou opravdu k něčemu, velmi levné extra aplikace, velmi levný upgrade systému  unikátní funkce (např. ten multitouch touchpad) a doplňky, třeba nová Apple Magic Mouse je úžasná a ostatně i nové stolní Apple iMac jsou luxusní (přitom standardně bundlované se zmíněnou Apple Magic Mouse a skvělou BT klávesnicí) a dokonce levnější než třeba srovnatelný HW od Dellu.

Je ovšem teoreticky možné, že mé rozhodnutí zvrátí nějaká novinka z Windows světa. Třeba bych asi hodně zvažoval, kdyby někdo uvedl kvalitní lehký tablet (nejlépe se zcela oddělitelnou klávesnici připojitelnou přes BT, ale zároveň s možností fungování jako běžný notebook), zde má Apple velkou mezeru v nabídce. Ale zas bych pak měl do roka stejné problémy s Windows jako mám teď.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).