Hlavní navigace

Zákon velkých čísel

20. 1. 2007 2:20 koppel

Věříte na evoluci? Nebo na to, že stovka opic klofajících do psacího stroje po dostatečně dlouhém čase vyprodukuje Kapitál (nebo něco takového)? Samozřejmě, že to není jedno a to samé. Evoluce je (pokud teda je) samoregulující se proces založených na pokusech, zato ty opice to jsou jen ty pokusy. Rozdíl je mimojiné v rychlosti vývoje. V obou případech ovšem hraje rozhodující roli čas a velké množství pokusů. Fakt je, že oboje se velmi špatně představuje, takže řada z nás na to prostě věří, což není proti středověku vělký postup dopředu. Fajn, co taková malá demonstrace?

Tak mi dovolte odbočku stranou. Máte-li auto, podívejte se do motorového prostoru. Najdete tam (budete-li mít štěstí) motor a taky spoustu sajrajtu. V mém případě hlavně listí. Zkuste si vzít fén a dostat to listí pomocí něho do prostoru pro cestující. Že plácám nesmysly? No, to jsem si taky myslel. Parkuji své auto v zaručeně listuprosté ulici a při odchodu věnuji prostoru pro cestující patřičnou pozornost, protože ta ulice není zase zlodějůprostá. V noci hodně foukalo. Nějaká ta polámaná Šumava a tak. A taky jeden list ráno přímo na sedačce řidiče.

On ten vítr je vůbec mocný činitel pokroku. Nasedl jsem do toho zázračného auta a popojel kousek dál. Je tam kontejnerové stání. V ohrádce. Aby vítr ty popelnice nerozfoukal. Pak je široká ulice. Za ní travnatý, poměrně strmý svah. Pak chodník. Obrubník. Pak široká ulice. Nízký obrubník. A za ním drátěný plot. A v něm napasovaný kontejner z toho stání. Na všech čtyřech kolečkách.

Jistě, ani list na sedačce, ani kontejner v plotě ke vzniku nového živočišného druhu nepovede. Ale nezapomeňte, že příroda to stále zkouší a času a prostoru má dost. Nepodceňujme zákon velkých čísel.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).