Hlavní navigace

Google nerad Vistu

25. 6. 2007 0:20 (aktualizováno) koppel

K titulku se vám asi automaticky přiřadí aktuální spor Googlu s Microsoftem, kde ta „hodná“ společnost (jak je vše relativní, že) vyčítá té malé (názvem ;-), že přílišná integrace indexovaného hledání na disku do Vist kazí „obchody“ s Google Desktop Search (v úvozovkách, protože GDS je zdarma, ale zdaleka to neznamená, že to něco nenese).

Mimochodem: Ten přebytek závorek hned v první větě nemá ukazovat na nemocnost autora, ale doby, kdy za každým slovem leží nějaké „ale“.

Takže tohle téma pitvat nebudeme, protože to dělají ostatní a pokud děláte to, co dělají ostatní, tak s tím neprorazíte. Chci se s vámi podělit o několik chmurných postřehů, protože se mi zdá, že antipatie Googlu k Vistám se dostala až do jeho produktů a ty mají tendenci Visty nabourávat zevnitř.

Zastavení první: Google Toolbar a Internet Explorer 7

Google Toolbar je pro mne nepostradatelná věc, protože mi umožňuje rychle dosáhnout na Google hledání, ale také na GMail a Bookmarks. Což jsou věci, které mám všechny dost rád. Pak je tu také tlačítko o úroveň nahoru (odmaže vám jednu úroveň mezi lomítky v URL odzadu), velmi vhodné, když při hledání zabloudíte někam velmi hluboko do struktury webu. A nakonec zvýrazňovač, který vám obarví hledané klíčová slova v nalezené stránce. Zapomenout nesmím ani na intergraci do menu na pravém tlačítku myší, kde můžete jednoduše označit jakékoliv slovo na stránce a to ihned použít pro nové Google hledání. Tolik moje nezbytnosti z Google Toolbaru. SEO, TAM, TEO a podobní samozřejmě Google Toolbar milují kvůli PageRanku, což tu uvádím jen na okraj pro dokreselní jeho nezbytnosti pro každého pišišvora.

To horší je, že Toolbar umí velmi dobře vytuhávat IE 7. Takže to nemá přímou závislost s VistaOS, protože tuto schopnost mi demonstruje i na IE7 běžícím nad XP, ale protože u Vist je IE 7 neodmontovatelnou součástí, tak to do tohoto minipřehledu jistě patří. Celé to funguje tak, že zhruba při každém dvacátém až třicátém hledání pomocí boxíku v Toolbaru se vám rozbalí to našeptávací (Seznam TM) okýnko a IE 7 vytuhne. Což je v jeho provedení s hodně otevřenými Taby v jediném procesu obvzláště zkázonosné.

Řešení není. Modlit se a čekat. Více zde.

Zastavení druhé: Google Desktop Search a MS Outlook 2007

Opět nepopírám, že Outlook != Vista, ale fakt je, že pro velkou část populace Outlook = život = práce, takže to vyjde nakonec nastejno.

Tady se lehce dotkneme problematiky odkázané v první větě článku. Nainstaloval jsem Visty, zkusil jejich indexované vyhledávání, dal si studenou sprchu a vykřikl: „Tohle tedy NE!“ a … nainstaloval oblíbený Google Desktop Search. Pár dní jsem byl zase v normálu, z něhož mě vyváděl pouze každý start Outlooku stěžující si na poškozený datový soubor (PST). Podezíral jsem sebe, protože jsem předtím Utlaaku 2007 podle podšoupnul PST z mého starého Outlooku 2003, ale realita je horší. PST soubor boří Google Desktop. Více třeba zde.

Řešení je, ale bolí. V nastavní GDS zrušíte indexování: Emailů, Kontaktů, Poznámek, Úkolů a Žurnálu. Tím se odstavíte od indexování Outlooku, ale GDS bohužel pak odmítne indexovat i váš GMail (zřejmě mu to spadá pod položku Emaily). A to mi bohužel zatím vadí dost.

Zastavení třetí: Google Picasa a QuickTime videa

Rozhodl jsem se do Vist neinstalovat QuickTime, protože krátké googlení na téma QuickTime a Vista dávalo dosti odstrašující odkazy. To zřejmě jaksi vadí Picase, která vytuhává při generování náhledů na MOV soubory. Aktivita, která mi na XP s QuickTime nedělá problémy. Celé je to tak záhaduplné, že to dokonce vede k jakýmsi restartům IDE sběrnice naleznutelných v EventLogu. Proto jsem podezíral můj fotodisk z toho, že se chystá odejít do věčných lovišť. Kontrola záloh, spouštění různých analyzérů disku a podobné taškařice mi zabraly opravdu hezký čas. Pak jsem odklepnul zaškrtnutí indexaci MOV souborů v nastavení Picasy a vše jak mávnutím proutku funguje jak má.

Něco k problematice zde.

Toto vše mě vede k již uvedenému názoru: Google má zřejmě tendenci nabourat důvěru ve Vistu nějak zevnitř či co ;-). Bohužel to celé proběhlo tak, že v průběhu minulých pár dnů naboural důvěru ve mne, můj hardware a v to že se ještě někdy v klidu vyspím. Když jsem ty tři oříšky postupně rozlouskal a ve všech byl uvnitř Google, který je u mne aktuálně díky upgradu Analytics na shit-listu, tak jsem se nemohl nepodělit.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).