Hlavní navigace

DVB-T je nesmysl

13. 3. 2007 14:11 (aktualizováno) koppel

Raději s tím půjdu rovnou ven: osobně si myslím, že přechod na DVB-T by měl být odpískán teď hned. Tento názor není ani tak založen na tom, že na televizi téměř nekoukám, a tak tu propaguji její zrušení, ale chladným technologickým kalkulem spojený s určitou úrovní poznání jak to v ČR funguje po stránce řekněme zájmově-finanční (obvykle také nepřesně označované jako „politická“).

Takže ta technologie. Podívejme se na nejtučnější program v rámci současného multiplexu A. Tím je ČT4 Sport, protože sportovci se z definice hodně mrskají a to komprimaci videa neprospívá. Takže 4 Mbps pro video a a 128 kbps pro stereo zvuk. To celé v MPEG2. Pokud vám to nic neříká, tak to známý označil slovy „rozhýbaná kachličková koupelna“, ale většina lidí, co to viděli (nebo prodávají) zase používají slova jako „brilantní obraz“, takže předpokládejme, že to je kvalita, která vyhovuje.

TV sledující veřejnost je aktuálně po důkladném brain washingu připravena na to, že před svou televizi si budou v lepším případě muset pořídit jakýsi set top box za pár tisíc, protože stávající analogové vysílání jim během pár let vypnou. Tolik výchozí podmínky.

Proč je čas DVB-T zastavit

  1. MPEG2 je zastaralá komprese
    Všichni vědí, že MPEG2 je výhledově nevhodný způsob komprimace videa. Prostě protože při malém toku dává nekvalitní video. Neboli pro kvalitní video potřebuje velký datový tok. Řešit se to bude tak, že za pár let se zřejmě přejde na MPEG4 nebo něco úplně jiného. Což ovšem znamená, že váš set top box za pár tisíc budete muset zahodit, protože ten umí pravděpodobně jen MPEG2. Schválně se na něj podívejte. Že vám to nikdo něřek'? A co čekáte…
  2. Nacpeme tam víc kanálů
    Teď asi čekáte, že s přechodem na MPEG4 se zvýší kvalita videa nebo se dokonce dočkáme toho HD videa, pro které jste si koupili tu novou LCD/plazma televizi. Jenže jsme v ČR. Aktuálně kolem DVB-T probíhá několik sporů mezi státem, odmítnutými uchazeči o licenci a neodmítnutými uchazeči (ti jsou zvláště dotěrní, protože si vlastně DVB-T nepřejí, protože současný analogový marast 4 programů jim z monopolních důvodů dost vyhovuje). Navíc má stát permanentně prázdný rozpočet (spíš řekněmě záporně plný).
    Logickým řešením je to, že se počet kanálů po implementaci MPEG4 zvýší se zachováním úrovně kvality. Takže budeme mít jeden kanál řekněm o 2,5 Mbps.
  3. Současné TV vysílání je neuvěřitelně frekvenčně rozežrané
    Jsme v době, kde se radiové technologie (CDMA apod.) snaží vytřískat maximální efektivitu z jejich chudých frekvenčních přídělů navíc v rozsazích, které jsou dosti obtížně využitelné a šiřitelné (5 GHz apod.). A pak tu máme takového mastodonta jako je TV, která okupuje v ČR zhruba něco od 470 do 860 MHz (http://www.ctu­.cz/1/download/Plan%20vy­uziti%20radio­veho%20spektra/PV-P-10–12.2006–37.pdf). Nebo-li cca 400 Mhz, navíc ve rozsahu, který se dobře šíří! Pro porovnání CDMA EVDO Rev. A je schopná protáhnout na 5 MHz downlinkem cca. 12 Mbps. Prostým násobením se dostanete na šílená čísla.
  4. Vývoj nám hraje do karet
    Stále to vypadá, že existují nějaké limity, které omezují kolik Mbps se dá protáhnout jedním MHz frekvenčního rozsahu a na kolik MB se dá smrsknout 45 minutová telenovela. Jenže během posledních pár let jsme ty limity posunuli několikanásobně. Není žádný důvod k tomu se domnívat, že se tento trend změní.

Co tím chci říct?

Zrušme celý záměr DVB-T i analogové televize. Pokud chceme televizi šířit vzduchem tak ze satelitu, kde pokryjme jednou frekvencí celé území.

Ale zapomeňme na technologii šíření. O tu tady dávno nejde. Vývoj v telekomunikacích obecně směřuje k jedinému: IP konektivita. Prostě pokud máte dostatečně rychlé připojení do internetu, tak máte vše. Telefonování, muziku, video, televizi a hlavně cokoliv dalšího přijde. Rozpusťme frekvenční příděl televize na broadband připojení k internetu a použijme stávající IPTV boxy k šíření těch Televizních novin, po kterých za 5 let ani pes neštěkně, protože nové technologie zábavy je překonají několikanásobně.

Vcelku nic mi nebrání koupit si dnes v Sitelu místo v racku a na anténním stožáru a začít streamovat současné vysílání TV do IP. Budu se na něj moci dívat téměř všude, kde mám internet, protože ten je už dnes dost rychlý. A se mnou by mohlo potencionálně tisíce dalších ve větších městech (ADSL2 a kabelová televize), kdybych na to nemusel mít licence a smlouvy. A mohlo by statisíce dalších na venkově, kdybychom pro ně měli frekvence na rychlý přístup k internetu.

Jde o to, že tu teď (přechodem na DVB-T) rozhodujeme o něčem, co bude jen probíhat minimálně 3 roky a ovlivní nás to minimálně na deset let. Jenže my pořádně nevíme, co bude za týden. The Venice Project (aktuálně Joost), nové formáty a hlavně technologie nám to dokazují dnes a denně. Začněme se chovat s respektem k budoucnosti.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).