Hlavní navigace

Návrh na lepší české IDN?

23. 11. 2010 0:04 Tomáš Kapler

IDN v TLD .cz, tedy oháčkované české domény opět neprošly (viz bleskovka Češi opět razantně odmítli diakritiku v doménách) a je to IMHO jedině dobře. Osobně jsem k tomu v posledních letech psal dvakrát:

Jak už jsem psal, v Českém prostředí je prostě IDN nesmysl. Chápu to v ruštině či čínštině, kde IDN řeší problém, že Rus či Číňan nezná latinku. Ale tam kde není problém psát latinkou má prostě IDN jen samé nevýhody.

V bleskovce výše psal jeden komentář od Ondra1 návrh „jsem taky proti diaktritice, ale mohla by aspon fungovat tak ze kdyz by nekdo napsal stranku s diakritikou ze by se aspon automaticky presmerovala na tu spravnou bez dia“.

Ano, tohle je jediné trochu rozumné řešení, které by eliminovalo část problémů s IDN, ostatně jsem jej ve svých článcích také navrhoval. Ale je třeba myslet na pár věcí

  1. je otázka, jestli to lze nastavit nějak na úrovni páteřních DNS, podle mého už dávno ne odborného názoru i kdyby nakrásně toto bylo nastaveno na hlavním .cz name serveru, tak by se to nutně nemuselo dostat na cílový server, v závislosti na nastavení průchozích/ko­nečného name serveru
  2. každopádně by musely být tld domény nastaveny na cílovém serveru jako doménové aliasy k dané doméně, tj. stejně by to člověk musel nějak nastavit, nemohlo by to být zcela automatické
  3. kromě toho by musel nastavit přesměrování všech domén na jednu doménu, jinak mu budou vznikat duplicity, které by vyhledavače neměly rády (ale to je na dva řádky v .htaccess, navíc je tam už možná mají, jestli přesměrovávají non-www na www či vice-versa).

Tedy takto automaticky přidělení a nastavení všech variant (alespoň těch s českými znaky) pro každou doménu by mělo své kouzlo, bude na každém vlastníkovi domény, jestli bude propagovat „živě“, „zive“ nebo „živé“ (a mohl by si tam dát i jiný obsah, kdyby chtěl).

Nevýhoda by byla asi jen jedna – vytvářelo by to nejasnost. Takhle když napíšete „živě.cz“ tak prostě víte, že máte napsat „zive.cz“ a když to nevíte, tak vám to možná poradí prohlížeč, použije-li při nejasnostech vyhledavač. Se zavedením tohoto IDN nebudete vědět, jestli dotyčný nastavil všechny kroky a nebo ne, takže jestli máte napsat zive.cz nebo živě.cz.

Každopádně je to myslím varianta, o které by se mělo hlasovat, když už tedy má CZ.NIC potřebu se na toto ptát vlastníků domén. Osobně by mi tato varianta asi tolik nevadila (byť nemohu říct, že bych ji oproti současnému stavu upřednostňoval) – není prostor pro spekulanty, není to extra náklad, nemá to bezpečnostní dopady, nevyžaduje to složitou administraci (propadne-li bezháčkovaná, automaticky propadnou všechny na ní navázané) atd.

Jaký je váš názor?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).