Hlavní navigace

AJAX výběr zboží na e-shopu (prosím komentáře)

13. 9. 2010 15:29 Tomáš Kapler

S internetovým obchodem Nákup­ka.cz (eshop s bílou a černou technikou) nějakou dobu vymýšlíme, jak zákazníkům usnadnit výběr produktů, aby to vyhovovalo jak laikům, tak těm, kteří ví přesně to co chtějí.

Všechny možné nákupní wizardy/rádce/po­mocníky, co jsme kde viděli, jsme zavrhli, připadaly nám buď příliš složité, nebo s málem funkcí a nebo příliš specifické pro konkrétní produkt a těžko řešitelné pro obchod s desítkami tisíc položek ve stovkách kategorií.

Nakonec jsme skončili u AJAXového filtru výrobce, ceny a parametrů, viz např. kategorie 60cm široké myčky nádobí. Po kliknutí na výrobce/parametr … se automaticky upraví počty atd.

Podobné řešení už je k vidění na pár místech, vylepšili jsme to o pár drobností: např. tlačítka jsou dvě – jedno zobrazí všechny vyfiltrované produkty, druhé, které zobrazí jen produkty které jsou skladem (tady si zrovna nejsme jisti použitelností, pár lidí to mate, takže to budeme zkoušet různě redesignovat).

Druhá, mnohem praktičtější funkce je to, že když vyberete produkty podle nějakých parametrů, tak hodnoty těchto parametrů budou automaticky zobrazeny u všech produktů (viz např. toto hledání). Tahle funkce pochází z mé osobní frustrace, kdy jsem si chtěl koupit notebook s úhlopříčkou nad 12'' a hmotností pod cca. 1.5 kg a všechny PC obchody, když už takový filtr měli, tak pak musel člověk stejně všechny notebooky prokliknout a zjistit, kolik že to vlastně váží a měří. Tady u všech produktů uvidíte vždy přesně to co vás zajímá.

Teď pár týdnů sbíráme názory známých a zákazníků, budeme to přebarvovat a měnit text a pozice pár tlačítek, určitě uvítáme i vaše připomínky. Díky

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).