Hlavní navigace

Chytrá domácí síť - 1.díl?

9. 3. 2009 21:40 (aktualizováno) koppel

Řeknu to na rovinu. Nemám rád počítače. Alespoň ne ty velké piksly pod stolem, které odmítají bootovat, když to zrovna nejvíc potřebujete. Fakt je, že s novými verzemi operačních systémů většinou už nabootovat zvládnou, ale to jim jen umožnilo najít si ještě sofistikovanější mučení: tohle nepoběží, protože knihovna ta a ta je divná a vůbec: Error 1803.

Řešení tu možná je. Potvrdit starou pravdu, že historie se opakuje a začít z počítače, provádějícího všechno možné, vykopávat činnosti, na nichž vám opravdu záleží. Telefonovat musím: takže bye bye Skype a je tu VOIP telefon. Nechci aby běžel počítač s příkonem 150 W jen kvůli tahání dalšího dílu Dextra z netu: chytrý router s připojeným flash diskem to zvládne za Wattů deset. Prostě návrat k věcem, které vykonávají jednu činnost, zato ji dělají spolehlivě a správně.

Takže jsem se zakous a jakž takž zprovoznil:

– sdílenou knihovnu MP3 souborů přístupnou v síti přes UPNP

– přístup do sítě přes OpenVPN

– buzení vypnutých počítačů přes MagicPacket a jejich následné ovládání (např. vypnutí, když nabootují) pomocí Remote Desktopu

– streaming MP3 přes síťový přehrávač do zesilovače

– sdílenou knihovnu videa

– přehrávání videa pomocí síťového přehrávače do projektoru

– dálkové ovládání přehrávání pomocí mého iPhonu a přítelkyně iPodu Touch

– prohlížení televizního programu z webu a odsud úkolování a plánování nahrávání

– monitoring okolí přes IP kamery a ukládání událostí z nich na síťové úložiště + čumění na ně z výše uvedných iZbastlů

– malá VoIP ústředna s IVR a záznamníkem posílající zprávy přes email

– síťový tisk a scan

To jsou věci, které mi nyní nějak běží. Teď nevím jestli dřív odstraňovat nedostatky (které sice jsou, ale zatím vždy daný bod svou hlavní funkci plní) nebo se vrhat do dalších. Tak mne napadlo, že bych se místo obého mohl začít dělit s vámi o to, co už mám (a případně tak získat další nápady a pomoc). Ovšem předem upozorňuji na jedno. Moji primární platofrmou na desktopu jsou Windows. Volil jsem tedy řešení s ohledem na ně. Dál tu mám malý počítač s Windows 2003 Serverem Standard jako server (ale dal by se nahradit Windows XP/2000). Pokud budu potřebovat něco z dospělého Linuxu, tak ho na něm rozběhnu ve virtuálním stroji. Síťová zařízení běží většinou právě na Linuxu, ale málokdy o tom dávají vědět. Kromě routeru, kde dělám Linuxové věci, na které jeho výkon stačí. Z Applu tu mám jen ten iPhone a iPod. Ale vůbec se nebráním tomu, když budete v komentářích sázet vaše alternativy na vašem oblíbeném OSu, pokud to nebudete dělat stylem: jsi Win-lama, já na to mám xxx a jsem king. Tak co, jdeme na to? Co bych měl rozebrat jako první?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).