Hlavní navigace

Jaká je IP kamera Axis Q1755?

4. 5. 2009 19:22 koppel

IP kamery jsou mladý, zajímavý a do jisté míry předražený obor počítačových produktů. A výrobky švédské firmy Axis patří ke špičce v tomto úzkém oboru. To s sebou nese výhodu a nevýhodu. Tím pozitivním je, že výrobky s touto značkou jsou spolehlivé, stabilní a po obrazové stránce kvalitní. Negativem je, že mezi tímto drahým sortimentem patří k nejdražším. Navíc to co koupíte dnes bude spolehlivě za pár let zastaralé, protože vývoj zrovna tady letí rychlostí padajícího Concordu.

V rámci tohoto překotného vývoje Axis přešel v poslední sérii svých kamer z MPEG4 Part 2 na H.264 (MPEG4 Part 10). To umožnilo streamovat při rozumných objemech i video s předtím nedostupným rozlišením (asi 50%úspora pásma oproti MPEG4 Part 2 a 80% oproti MJPEG). Vlajkovou lodí v tomto segmentu se stala fixní kamera Q1755. Jde o velmi univerzální zařízení stojící vlastně vysoko nad dříve top modelem nepohyblivých kamermodelem 223M.

Q1755

Rozlišení

Kde 223M nabízela 1600×1200 pixelů, tak Q1755 přichází s nekompromisním FullHD obrazem (1920×1080). Pravda je zde malý podraz. Buď bude CMOS chip snímat obraz progresivně v rozlišení 720p (1280×720) a na FullHD obraz digitálně upscalovat anebo si zvolíte režim 1080i, kde budete mít sice plné rozlišení, ale pokaždé jen s polovičkou řádek– po digitálním spojení (deinterlace), které kamera sama provede, se můžete dočkat rozmazaných hran u rychle se horizontálně pohybujících objektů.

Rozlišení je přesto každopádně hlavním tahákem této kamery. Umožní vám získávat i při velkém úhlu záběru velmi detailní obrázky a to v bezpečnostní oblasti, kam tato kamera míří především, může znamenat, že místo dvou kamer budete potřebovat jen jednu. A to se počítá.

Jen na jedno vás upozorním: kamera nyní umožňuje streamovat už jen v MJPEG nebo H.264 (klidně současně), ale starší MPEG4 Part 2 už z ní nedostanete. Pokud máte na Axisech a Part 2 postavené nějaké vlastní řešení, tak se připravte na úpravy.

Velkou výhodou je specializovaný procesor pro zpracování obrazu. Nekoná se tak obvyklá závislost snímkovací frekvence na zvoleném rozlišení. V obou kodecích máte k dispozici i v plném rozlišení 25 fps.

Objektiv

Za skvělým obrazem Q1755 nestojí jen snímací chip s vysokým rozlišením, ale i objektiv. Ten je tentokrát pevnou součástí kamery (předchozí řady Axis kamery používaly výměnné objektivy s C/CS uchycením obvyklé u průmyslových kamer). Tento ovšem poskytuje z kamery ovladatelný zoom s možností 10× přiblížení. Navíc kamera umí automaticky ovládat i jeho ostření (Auto Focus). To co každému majiteli digitálního foťáku přijde jako samozřejmost v oblasti fixních bezpečnostních kamer takové není– ohnisko i zaostření se obvykle u fixních (dome kamery jsou něco jiného) jednou nastaví (třeba pomocí šroubků na objektivu) pro dané umístění a tak už to zůstane. Je tedy pravdou, že z webu ovladatelný zoom i ostření jsou spíš třešničkami, než průlomem kupředu.

 

Světelnost

Úhel záběru

Minimální vzdálenost pro zaostření 
na objekt

Zoom 1×

F 1.8

50 stupňů

1 cm

Zoom 10×

F 2.1

5 stupňů

80 cm

Mají ale i reálné užití a to ve formě funkceGate Keeper. Ta funguje následovně: určíte si dva sety ohniska a zaostření– typicky jedno široké a druhé detailní. Pak přidáte hlídanou oblast. Pokud se v ní vyskytne pohyb, kamera nalomuje do detilního nastavení a zde setrvá po definovaný čas. Můžete tak třeba hlídat firemní parkoviště a v případě příjezdu automobilu do brány kamera sejme detail s SPZ. Jen si je nutné uvědomit, že Q1755 není sama o sobě pohyblivá, takže detailní oblast musí být uprostřed. Anebo můžete použít PTZ kamerový držák, který si Q1755 umí sama ovládat přes její RS485 port a protokol Pelco D.

Ukázky obrazu

Noční snímání

Když jsem mluvil o tom, že Axis Q1755 nahrazuje a přesahuje 223M, tak jsem to myslel vážně. Novinka tedy má ovladatelný IR filtr. Kamera si ho umí odklopit při nedostatku světla sama anebo to můžete udělat přes API vy. Ve spojení s IR reflektorem tak můžete snímat prostory v absolutní tmě bez viditelného nasvícení.

I bez IR přísvitu dělá citlivý chip a objektiv se světelností F 1.8 své: při 2 luxech získáte ještě barevný obraz. Na černobílý vám stačí 0.2 lux. Je to sice impresivní, ale lidské oko je stále výrazně lepší.

Audio

Kamera také přeshuje jinak specializované A modely Axisu se specializací na audio funkce. Má vestavěný mikrofon a výstup na externí. Stejně tak najdete vzadu jack pro připojení aktivního reproduktoru pro přenos zvuku i ve směru od operátora. Detekce zvuku v monitorované oblasti může být událost (pro zahájení nahrávání nebo sepnutí výstupu kamery).

Ochrana proti vandalismu

Kamera dispnuje funkcí Camera tampering, jde o aktivní monitoring snímaného obrazu. V případě, že je kamera odkloněna mimo snímanou oblast nebo například přestříkána barvou umí se sama ozvat (email, sepnutí výstupu).

PoE

Dostáváme se k zajímavým detailům. Kameru jde samozřejmě napájet přes aktivní PoE (802.3af). Ovšem Axis tentokrát zašel tak daleko, že v krabici ani nenajdete 220V zdroj. Uvědomil jsem si to až dodatečně, když jsem ji přenesl na nePoE switch. Konektor ovšem má a můžete použít starší (nebo doobjednat nové) Axis zdroje. Kamera akceptuje širokou škalu napájení:8–20 V DC nebo 20–24 AC.

Lokální storage

Příjemnou novinkou je slot na SDHC kartu přímo na těle kamery. Můžete kameru například umístit do dopravního prostředku bez konektivity. Kamera umí na kartu nahrávat a přes web rozhraní si můžete nahrané videa vzdáleně pouštět. Také jdou přes FTP stáhnout. Jsou uloženy v MKV kontejneru a Axis k nim dává MKV splitter pro Windows (Media Player). Už asi tušíte podraz. Mimo toto prostředí se mi video nikde nepovedlo přehrát. Schválně vám sem jedno zalinkuji, ale vylámaly si na něm zuby VLC i Media Player Classic s FFDShow.

S čerstvostí této funkce zřejmě souvisí i dvě další zvláštnosti. Karta sice jde za provozu kamery vyndat (je na to Unmount) tlačítko v webové správě, ale po vložení ji připojíte jedině až s restartem kamery (naštěstí i ten jde provést vzdáleně). Mount tlačítko sice je, ale nepomáhá.

Druhé překvapení mně čekalo u nastavení automatického mazání záznamů. Nastavujete při jaké úrovni zaplnění karty a jak staré videa se mají mazat. Bohužel logická spojka je opravdu AND. Na kartě musí docházet místo a video musí být dost staré. Pokud není, tak vám dojde místo na kartě a jste bez nových záznamů. Asi je to jen mé nepochopení, které vyřešíte dost velkou kartou.

Kompatibilita s prohlížeči

Nejlepší podpora je pro IE se zapnutým ActiveX. Tam získáte třeba interaktivní menu, kde můžete ukládat screenshoty z obrazu a výkon je po všech stránkách optimální. Nějaký obraz ovšem kamera zobrazí v téměř každém prohlížeči (což není zdaleka u IP kamer samozřejmé). MJPEG je řešen Java appletem. H.264 si umí zavolat QuickTime, pokud ho máte jako in-place plugin (třeba v Chrome). V nejhorším případě se můžete spokojit s statickým JPG obrazem s definovaným reloadem.

Styk se světem

Kromě RJ45 konektoru (100 Mbit), zmíněných audio a RS485 konektorů čekejte ještě:

  • 3× RCA Y/Pb/Pr pro HD výstup
  • 1× RCA kompozitní (puze PAL/NTSC)
  • 2 I/O výstupy u nichž si můžete kombinaci libovolně určit (například aby

    oba byly Inputy nebo naopak Outputy!), oba můžete ovládat z kamery nebo přes

    API anebo použít jako událost startující například nahrávání

Resumé

Axis Q1755 je skvělý kus hardwaru, se kterým se dá užít spousty legrace anebo odvést ještě více práce. Bohužel cena tomu odpovídá: cca. 30.000 Kč bez DPH.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).