Hlavní navigace

Internet de luxe

23. 1. 2009 13:45 (aktualizováno) koppel

Jeden z klientů dostal neblahý nápad založit si pobočku. Pronajmout luxusní prostory, najmout zaměstnance a podobné složité úkoly si rozhodl zajistit sám a mně přenechal jen takovou maličkost jako zajistit tam přístup k podnikovému informačnímu systému a vyřešit telefony (bez bližších nároků). Vzhledem k tomu, že tato pobočka se má nacházet v high-tech metropoli s názvem Praha, tak se úkol jevil velmi jednoduchý. 

Myšlenkově jsem to uchopil tak, že vzhledem k tomu, že informační systém sám o sobě není ready k běhu nad distribuovanou databazí a i kdyby byl, tak nemám chuť řešit problémy s tím vzniklé a platit to, tak využijeme pro práci s ním remote desktop (který už teď používají pro jiné účely a jsou vcelku spokojení) a telefony pořeším VoIP spojením na stávající sídlo. Rychlým výpočtem jsem se dostal k tomu, že nějaké symetrické 2 Mbps do internetu mi při nasazení nějakého QoS postačí. Jako bombónek jsem se rozhodl požadovat nějakou formu SLA s tím, že se raději nechám překvapit tím, co mi pod tím firmy nabídnou.

Vcelku mi to přišlo jako věc, kterou dnes a v daném místě spláchnu za dopoledne a budu se pak věnovat samotným technologickým věcem s tím spojeným. Což se ukázalo jako naivní (tvrdě řečeno: naivní jsem já) a tento článek začíná vypadat na slušný seriál.

Telefonica O2

Zaprděný gigant není na prvním místě vzhledem k jeho pozici, ale protože mi v mailu přesně ve stejnou chvíli přistály jeho Business News s velmi akční nabídkou Internetu Forte, což je obchodní název pro symetrické řešení na bázi SHDSL (jak jsem snad pochopil). V patičce mailu bylo, že pokud o to mám zájem, tak mám zavolat z O2 Telefonu na *52. To vypadalo velmi jednoduše (nebudu muset nic sepisovat) a tak jsem tak učinil. Hlasový systém ovšem jaksi nepočítá s tím, že ze soukromého telefonu chcete firemní služby (čert aby tohle debilní dělení zase odnes, když už ho přines), takže v nabídkách není odpovídající volba a pokud se zajímate o internet, tak vás to z Business linky přehodí, na obyč, kde vohnouti prodávající denně ADSL babičkám ze Lhoty nejsou schopni pomoci.

To byla zásadní chyba O2, protože díky mé lenosti mohli udělat obchod dřív než bych oslovil vůbec ostatní. Takhle jsem musel sepsat mail na firmy@o2.cz.com  a jakmile to jednou máte na monitoru, tak to pak taky naforwardujete všem ostatním konkurenčním firmičkám, jen vyměníte To: v hlavičce. Alespoň já to tak udělal.

Z O2 se ozvala slečna ještě ten den. Sdělila mi, že by to teda možná šlo, ale že teď neví, zda je lokalita ok a technici už tam nejsou (druhý den ovšem sdělila, že se tím, zda to technicky půjde nebo ne budou zabývat až po sepsaní smlouvy!). Dále řekla, že na to mají akci (jako v Kauflandu) a že to bude tedy velmi levné (čti: na hranici akceptovatelnosti drahé), ale že se musíme uvázat na 2 roky a že teď z hlavy neví jak přesně ten úvazek funguje. Dále, že rychlost musíme určit teď a pokud se později rozhodneme ji zvýšit (!), tak přijdeme o akční ceny. SLA k tomu neposkytují, ale problémy obvykle řeší do jednoho dne (aneb: nic neslibujeme, takže problémy budou). Kreativně jsem jí nabídl, že by mi k tomu mohli zřídit tedy jako backup ADSL a tím bychom považovali neblahou kapitolu SLA za uzavřenou, což kvitovala s tím, že si to ovšem zaplatíme. Dnes poslali v mailu smlouvy s cenami, čímž přes jejich podceňování z mé strany obsadili první místo mezi svou jistě velmi dravou konkurencí.

Volný

I u Volného zareagovali na mail ještě ten den. Obchodník mne opět upozornil na to, že už ten den nedokáže zjistit nic o dostupnosti SHDSL (technologii sám vybral, nijak jsem ji v poptávce neurčoval) v dané loklitě a že zavolá další den. Tak se i stalo a sdělil mi, že v dané loklitě nemají své DSLAMy a že to tedy nedokáží. Po mém dotazu na jiné technologie začal opatrně vyzvídat mé cenové představy (to nemám moc rád) a když jsem mlhavě řekl něco o 6000 Kč měsíčně, tak se zachmuřil a prohlásil, že mi pošle nabídku do mailu.  To se i stalo a v mailu mi přistálo 6 MB Wordové přílohy (zřejmě tím chtějí dát najevo, že ten rychlý internet fakt potřebujete, zvlášť poté co ho mají oni). Tam bylo něco o Volný Business Komplet (žadná bližší technická specifikace), což je jakési kombo dat i hlasu (kterýžto jsem nechtěl). Aneb nahé ADSL není noční můrou jen O2. Když nechcete hlas, tak vás symetrické 2 Mbps vyjdou asi na osm táců. Měsíčně. O SLA ni slovo.

GTS Novera

Tito pánové zareagovali až druhý den mailem (přestože jsem v poptávce vysloveně požadoval telefonický kontakt) z anonymní (info@) adresy pomocí nějaké slečny (podle podpisu v patičce), která mne informovala, že pokud chci aby se mi věnoval obchodník a udělal mi nezávislou (na čem?) nabídku, tak potřebují nějaké další informace. Následoval jejich seznam. V něm byla polovina bodů v mé poptávce (kterou tedy asi nečetli) a druhá polovina byla podpásových typu: jaké současné řešení využíváte a od koho nebo jaké máte cenové představy? Na první polovinu jsem odpověděl, že je mají v původním mailu a na druhou jsem odpovědět odmítl. Zatím se neozvali.

Tolik můj malý průzkum bojem. Připadá vám to normální? Připadám vám normální já?  

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).