Hlavní navigace

Kniha 2.0

1. 9. 2010 17:57 Tomáš Kapler

Mám stále pocit, že vývoj knihy vůbec papírových médií stále jaksi nepochopitelně zaostává za moderními technologiemi a možnostmi. V US je situace výrazně lepší, v poslední době se více rozjíždí kšeft s elektronickými čtečkami a tím pádem i elektronickými knihami, ale vesměs mi to přijde jako aktivita prodejce knih je prodat na jiném médiu, nic víc.

Knihu (alespoň ty, které za to stojí) přitom nevnímám jako papír s písmenky, kniha má svého autora, obsah, souvislosti, konkurenty, následovníky, čtenáře … To vše lze přitom s vhodným řešením propojit a získat tak něco, co pracovně nazývám Kniha 2.0.

Dnes každá česká kniha a periodikum musí být jestli se nepletu dodána i do knihovny (neznám přesně zákony, někdo může v diskusi doplnit), a vzhledem k tomu, že prakticky 100 % knih je před vytištěním v el. formě, nevidím důvod proč by neměly být primárně (a u nových výhradně) uchovávány právě v elektronické podobě a následně umožněna jejich běžné užití jako v knihovně. Existují AFAIK i celkem funkční DRM mechanismy pro ochranu knih a tak podobně.

Kromě výpůjčky knihy by ovšem Kniha 2.0 podle mého konceptu obsahovala samozřejmě informace o autorovi, o době, kdy byla napsána … a samozřejmě další knihy autora, ze stejné doby, o podobném tématu … s jejich ISBN kódy s možností jejich objednání, resp. vyhledání v eshopech. Samozřejmě primárně by byla nabízena rovnou elektronická verze.

Národní knihovna navíc skenuje i starší zajímavá díla, i tak by se tak postupně mohla/měla stát Knihou 2.0.

Kromě toho by se ovšem mohly knihy a jejich pasáže různě diskutovat, známkovat, doporučovat, vysvětlovat, citovat … prostě něco jako sociální knižní síť. Prostě vše pro to, aby lidé chápali knihy ve svých souvislostech a uměli číst mezi řádky.

Náročnost (cena) tvorby něčeho takového by byla přitom velmi nízká, jádro pudla je ovšem právě v tom, aby vydavatelé svá díla dodávali. Samozřejmě optimálně by to měl být nějaký mezinárodní projekt, ovšem nezávislý na  vydavateli či dodavateli zařízení.

Samozřejmě i nadále by mohl být prodej papírových výtisků, navíc si dokážu představit zcela nový trh sběratelských knih – např. postavička z knihy jako USB disk s knihou, CD s knihou a doprovodnými údaji, samozřejmě audioverze knih, papírová kniha s CD s el. verzí a tak dále. Stále bude mnoho lidí chtít knihu opravdu vlastnit, prokázat se jako držitel, mít možnost sbírat třeba všechny knihy jednoho autora, sám takhle mám několik autorů, občas kupuji i originály …

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).