Hlavní navigace

Koncesionářský poplatek za každé oko

6. 11. 2008 14:51 Jiří Macich ml.

Jak už z Lupy asi víte, na scénu se vrací téma placení koncesionářských poplatků České televizi za jakýkoliv počítač připojený k internetu. Z pohledu domácností, které už za nějaký přijímač svých 135 Kč měsíčně platí, je to zdánlivě zcela irelevantní téma, ale firmy by se mohly při placení koncesionářských poplatků pořádně prohnout. A ani domácnosti by neměly zůstávat v klidu. Jde totiž o princip.

Počítač není zařízení primárně určené k příjmu televizního vysílání a pokud by byl skutečně chápán jako zařízení schopné příjmu televizního vysílání (i bez TV tuneru), za které se musí platit koncesionářský poplatek, troufám si tvrdit, že jde o stejný nesmysl, jako kdyby Česká televize chtěla svých 135 Kč od každého člověka, který má oči. Může přece taky někde sledovat její vysílání. A pokud má oči dvě, měl by platit dvakrát, protože vlastně sleduje televizi dvakrát. Zdá se vám to nesmyslné? Od současné praxe monitorování odběratelů elektřiny to není moc vzdálené.

Neupírám České televizi její internetové aktivity, ale to je čistě její vlastní iniciativa. Pokud si ji nemůže dovolit financovat ze současného rozpočtu, nechť internetové služby zpoplatní. Ono totiž nejde jen o počítače. S vhodným vybavením existuje řada dalších moderních zařízení, které přes internet za jistých okolností rovněž dovedou sledovat streamové vysílání ČT 24 či přehrávat pořady z archivu České televize.

Celý koncept vybírání koncesionářských poplatků má své mezery a nespravedlnosti už nyní a nevidím důvod jej ještě více deformovat jen proto, že Česká televize potřebuje více peněz. Pokud je skutečně potřebuje, bude muset zasednout skupina nějakých hlav pomazaných a seškrtat její aktivity, které s činností veřejnoprávního média nemají ze zákona mnoho společného.

Například významné sportovní události, které má vysílat. Sama Česká televize nedávno argumentovala, že pro ní není Pohár UEFA významnou sportovní událostí a proto nekupuje práva na zápasy ani českého zástupce v této soutěži. Já s tím souhlasím a tím spíš nepovažuji  za významnou sportovní událost zápasy z naší fotbalové ligy. O vysílání pořadů s konceptem reality-show už ani nebudu začínat, protože to by bylo na dalších několik odstavců …

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).