Hlavní navigace

O2TV: když televize brzdí internet

12. 11. 2008 15:04 Jiří Macich ml.

Objednal jsem si domů O2TV kvůli několika kanálům, k jejichž doplnění se UPC do své satelitní platformy jaksi nemá a v dohledné době asi ani mít nebude (např. Cinemax 2, Sport 5, AXN Sci-fi). Čekal jsem, že se O2TV projeví na snížení rychlosti ADSL, ale nikoliv, že tak razantně.

Po navýšení letos v září jsem si naměřil orientační rychlost downloadu 5689 kbit/s. Po aktivaci služby a zapojení set-top-boxu pro IPTV byl výsledek měření podstatně nižší 2844 kbit/s. Zapojení druhého set-top-boxu, abych měl O2TV i v pracovně, klesla rychlost na 966 kbit/s, čili na nejnižší úroveň od března roku 2006.

Samozřejmě, že po vypnutí set-top-boxu jde rychlost zase nahoru, ovšem nabíhání pro opětovné zapnutí je tak zdlouhavé, že se raději smiřuji s nižší rychlostí, protože na mé běžné internetové aktivity stačí. Nicméně mě napadla jedna taková myšlenka.  Člověk platí za rychlost až 8 Mbit/s. Uznávám tedy, že rychlost je maximální a negarantovaná. Na druhou stranu operátor tvrdí, že linka dovede až 12 Mbit/s. Říkám si tedy, proč O2TV nevyužije právě zbývající kapacity a naopak proč jedna služba sahá do kvality druhé, když kapacita linky není vyčerpána. To bych totiž chápal až v okamžiku, kde už by nebylo kde brát.

Řešením by pro mě bylo přechod na vyšší ADSL tarif, jenže zde se dostávám k další nelogičnosti. Přestože sama Telefónica tvrdí, že rychlost 16 Mbit/s není možné na lince využít ani teoreticky (a u negarantovaného připojení jde vždy jen o teorii), nechápu, proč bych měl platit plnou cenu. Samozřejmě, že by bylo pouze mojí dobrovolnou volbou přejít na vyšší a dražší tarif, přestože předem vím, že jej nemohu plně využít. Na druhou stranu pokud běžící O2TV takto razantně zasahuje do kvality jiné služby (Internet ADSL), o dobrovolnosti takového kroku se dá již pochybovat.

Z pohledu zákazníka (a odhlédnu-li od technické stránky věci) mě napadají dvě řešení:  buď by ADSL tarify měly reflektovat reálný stav linek (a ne prodávat rychlost, které není možné dosáhnout ani teoreticky) nebo by si O2TV neměla ukusovat z rychlosti ADSL (přestože jde o internetový provoz), pokud na lince zbývá volná kapacita.

Ale jsem rád, že O2TV alespoň nekostičkuje jako před rokem sousedovi, takže se nerušeně mohu dívat třeba na SG: Atlantis ;-)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).