Hlavní navigace

Proč mě 16Mbit/s nechává chladným

21. 8. 2008 13:19 (aktualizováno) Jiří Macich ml.

V článcích Stalo se: na obzoru je AžDSL nebo ADSL na konci světa: dosáhnete na 16 Mbit/s? na Lupě kolegové rozebírali současné zvyšování rychlosti ADSL, hlavně tedy na kolik je přenosová rychlost až 16 Mbit/s v praxi reálná. ADSL doma už pár let používám. Až na pár excesů a v poslední době občasné lagování celkem spokojeně. Současné plány zrychlování mě nechávají celkem chladným, stejně tak jarní zrušení datových limitů. Proč?

Když se nějaký pevný limit (ať už je to rychlostní strop nebo maximální objem přenesitelných dat) dostane za hranici, do které jej skutečně využiji, jeho další zvyšování mě už nezajímá. Současná maximální rychlost downloadu 6 Mbit/s mi naprosto vyhovuje. V reálu jí sice nedosahuji (běžně se pohybuje tak kolem 4,6 Mbit/s), ale i tak stačí. Nestahuji a nesdílím obrovské množství dat, abych nad každým zvýšením skákal metr do vzduchu.

Neomezovaly mě datové limity, neomezuje mě rychlost downloadu. Jestli mě dnes u ADSL skutečně něco omezuje, tak je to rychlost uploadu. Nahrávat z domova podklady na redakční FTP server je opravdu peklo. Dnes je rychlost uploadu až šestnáctkrát menší než rychlost downloadu. Po zrychlení bude rozdíl pravděpodobně ještě větší.

Ale jak to tak vypadá, se současnou technologií se na lepší časy neblýská, takže momentálně nezbývá než se s tím smířit.

Zrychlování možná ale využiji k přechodu na levnější tarif, protože nebudu platit za rychlost, kterou už nepotřebuji. Jen se trošku obávám, že downgradem na pomalejší verzi půjde dolů i rychlost uploadu, ale uvidíme, s čím Telefónica O2 nebo alternativní operátoři ještě přijdou. Momentálně platím skoro 2000 Kč (vč. paušálu za pevnou a zvýšené servisní podpory), což není zrovna sympatická suma.

Omezuje vás více rychlost downloadu nebo uploadu?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).