Hlavní navigace

Dobírka bude vládnout ještě dlouho, hodně dlouho

14. 1. 2009 16:42 Jiří Macich ml.

Dnešní článek Placení na Internetu vloni a letos na Lupě se věnuje platebním metodám v českém internetovém prostředí. Je fakt, že jich v loni přibylo opravdu požehnaně a další se chystají letos, ovšem nedělám si iluze, že by se stará dobrá dobírka poroučela z prvního místa mezi preferovanými způsoby platby v českých e-shopech. Není to jen otázka dostupnosti jiných platebních metod, ale také důvěry.

V první řadě se s nákupy v e-shopech seznamují lidé, kteří se na internetu stále rozkoukávají a dobírka je pořád pro ně nejdostupnější a nejdůvěryhodnější. Problém je samozřejmě v tom, že ostatní platební metody počítají s platbou dopředu, což je pro řadu lidí stále podezřelé. Já v současnosti v e-shopech taky nerad platím cokoliv napřed, protože jsem se v posledních dvou letech setkával až s velkou laxností při vyřizování již zaplacených objednávek.

A mám i z několika zdrojů potvrzeno (samozřejmě neoficiálně), že to není jen zdání, ale pro některé obchodníky běžná praxe. Například když dva klienti čekají na nedostatkové zboží. Jeden již zaplatil, druhý bude platit dobírkou. Na sklad přijde jenom jeden kus a povel velí vyexpedovat zboží k zákazníkovi, který ještě nezaplatil a snáze může cuknout.

Odhlédneme-li od otázky důvěry, tak pro řadu lidí nejsou stále ostatní platební metody tak dostupné jako dobírka. Není to samozřejmě otázka praktické dostupnosti, ale spíš nezájmu zkoumat něco nového – jiného, když dobírka spolehlivě funguje. Navíc je problém i v informovanosti. Domnívám se, že pro spoustu lidí jsou alternativní platební metody jen těmi podivnými termíny v objednávce, přes které se musí prokousat, aby si zaškrtli svou oblíbenou dobírku.

Je to možná i téma k zamyšlení pro banky. Například Raiffeisenbank zdědila po pohlcené eBance velmi praktickou i značně rozšířenou platební bránu (teď se jí říká ePlatby). Propagace? Skoro nulová, pomineme-li předvánoční upozornění v rozhraní eKonta. Ale směšných deset korun připsaných klientovi za každý měsíc používání eKonta, to bylo nedávno tématem každého reklamního bloku v českých televizích. Koho přiláká deset korun? Ostatně když za klientem vlastnoručně provedenou změnu trvalého příkazu si banka účtuje třikrát tolik? Ale „must have“ funkce se žádné velké propagace nedočkala.

Další problém je, že třeba platba kartou byla velmi zprofanovaná. Snad v každé správném americkém krimiseriálu je alespoň pár epizod s případem padělání karet. Nezasvěcený si tedy může udělat mylný obrázek, že platba kartou na internetu je finanční harakiri. Přitom při dodržování několika jednoduchých zásad je to rychlá a jednoduchá platební metoda.

Osobně používám převážně dobírku a to z důvodů, které jsem popsal výše. Jen v několika osvědčených obchodech platím dopředu. S Českou poštou mám už tak dost problémů, ještě se přetahovat o rozměňování a drobné. A nejen drobné – minule na poště neměli zpět na pětitisícovku. Prostě platba předem je pro mě u seriózních obchodníků pohodlnější. Ale kartou taky neplatím. Důvod je však není v nedůvěře. Ty osvědčené obchody, o kterých jsem se zmiňoval, vedle platby kartou rovněž podporují ePlatby, které jsou pro mě pohodlnější než přeťukávání čísla karty, které si nejsem schopen zapamatovat.

PaySec aktivně nepoužívám. Účet mám sice už od neveřejného testování, ale nějak mi nepřirostl k srdci.  Nelíbí se mi princip dobíjení meziúčtu. Mnohem raději mám způsob, který používá PayPal. Ten používám poměrně aktivně. Víceméně při nákupu softwaru po internetu nebo placení za různé internetové služby. Opět je pohodlnější než platba kartou. Premium SMS využívám jen když není jiná možnost. Náklady na platbu jsou neúměrně vysoké a proto se celkem těším na chystaný platební systém Vodafonu, který by neměl touto obrovskou nevýhodu Premium SMS oplývat. SuperCasch, tedy chodit platit na terminál Sazky, mě absolutně nezaujal. Navíc množství obchodníků, kteří jej podporují, je stále velmi blízký nule.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).