Hlavní navigace

Má .mobi pro mobilní verze webů smysl?

24. 2. 2009 4:07 Jiří Macich ml.

Čtenář sousedního blogu vznesl velmi zajímavý dotaz: proč se pro mobilní verze webových stránek nepoužívá top-level doména .mobi. Shodou okolností jsme na toto téma nedávno vedli diskusi s kolegou v souvislosti s naším projektem nejtz.cz.

Zaujalo nás ve statistikách návštěvnosti nezvyklé vysoké procento z přístupů z mobilních zařízení (hlavně Opera Mini) a rozhodli jsme se tedy připravit pro uživatele příchozí přes různé chytré telefony a kapesní počítače speciální verzi webu. Uvažovali jsme i o pořízení domény nejtz.mobi, ale shodli jsme se na tom, že tudy cesta nevede. Alespoň podle mého názoru má tato doména smysl hlavně pro služby a weby specificky určené výhradně mobilním zařízením (kolegovi se zase nelíbila existence dvou „značek“ projektu v podobě dvou domén).

Pro mobilní verzi, tedy takovou verzi projektu primárně navrženého pro klasické desktopové prohlížeče, která je nějakým způsobem funkčně uzpůsobena pro mobilní zařízení, považuji za vhodnější použití specifické domény třetího řádu. V dobách wapu bychom použili tedy třeba wap.nejtz.cz, dnes bychom mohli po vzoru Googlu sáhnout po m.nejtz.cz. Značku projektu v podobě jeho domény bychom měli pořád jenom jednu.

Na druhou stranu se nám takové řešení nezdálo příliš „ergonomické“ či jak přesně náš dojem pojmenovat. Zkrátka jsme dospěli k závěru, že než učit uživatele přistupující z mobilu používat speciální URL, je vhodnější provádět detekci prohlížeče (zařízení) a podle toho servírovat patřičnou verzi. I toto řešení si najde svá negativa, ale jejich seznam je ve srovnání s předchozími modely o něco kratší.

Jaké řešení byste zvolili vy?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).