Hlavní navigace

Internet vs. internet

4. 11. 2008 2:25 (aktualizováno) Jiří Macich ml.

Miloš Čermák dnešní glosou Na velikosti záleží znovu otevírá diskuzi, jestli máme Internet nebo internet. Před pár lety, daleko před masovým rozšířením internetu, převládalo velké písmeno nad tím malým. Dnes už je to spíše naopak. Široká veřejnost i média včetně těch odborných mají internet. Internet, tedy variantu s velkým písmenem na začátku používá dnes už opravdu minorita.

Osobně jsem vždy používal malé písmeno a přizpůsobit se v tomto ohledu redakčním zvyklostem Lupy mi dělalo trochu potíže, ale zvykl jsem si. Nejsem vášnivým zastáncem Internetu ani internetu. Nicméně argumenty nacházím spíše pro variantu s velkým písmenem na začátku slova. Internet je totiž jméno počítačové sítě a proto to velké písmeno.

Příliš nesouhlasím s argumentací, že taky nepíšeme Televize či Rozhlas, ale televize nebo rozhlas. V tomto případě totiž Internet/internet nepatří do stejné skupiny. Naopak do ní patří „síť“ a protože Internet je jméno jedné konkrétní sítě, velké písmeno zde považuji za správné. Stejně jako máme televizi Nova, rádio Evropa, tak máme síť Internet.

Na druhou stranu laická veřejnost už Internet nevnímá jako jednu konkrétní síť a pojem je natolik rozšířen ve všeobecném významu, že pochopím i média a novináře preferující verzi s malým písmenem. Internet je prostě všude a je dnes už natolik obecným termínem, že skutečně brát jej jako jméno jedné konkrétní sítě je často velmi těžké.

Internet nebo internet?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).