Hlavní navigace

Zprávičkářův blog - Témata označená nálepkou Technologie a já

  • Dobírka bude vládnout ještě dlouho, hodně dlouho

    Dnešní článek Placení na Internetu vloni a letos na Lupě se věnuje platebním metodám v českém internetovém prostředí. Je fakt, že jich v loni přibylo opravdu požehnaně a další se chystají letos, ovšem nedělám si iluze, že by se stará dobrá dobírka poroučela z prvního místa mezi preferovanými způsoby platby v českých e-shopech. Není to jen otázka dostupnosti jiných platebních metod, ale také důvěry.
  • Ke svaté protipirátské válce postranními uličkami

    Několik tuzemských serverů dostalo v minulých dnech od České protipirátské unie dopis kvůli nelegálnímu zveřejňování kopií přebalů na DVD tituly (zejména filmy). Dotyčný „líbesbríf“ je k přečtení třeba na Sosátko.cz. Považuji za nezpochybnitelné, že i obal na DVD je zákonem chráněné autorské dílo, ostatně třeba i jako těchto mých několik řádek. Nemá však smysl nalhávat si, že ČPU jde v první řadě o obaly.
    22. 12. 2008 2:18 (aktualizováno)
  • O2TV: když televize brzdí internet

    Objednal jsem si domů O2TV kvůli několika kanálům, k jejichž doplnění se UPC do své satelitní platformy jaksi nemá a v dohledné době asi ani mít nebude (např. Cinemax 2, Sport 5, AXN Sci-fi). Čekal jsem, že se O2TV projeví na snížení rychlosti ADSL, ale nikoliv, že tak razantně. Po navýšení letos v září jsem si naměřil orientační rychlost downloadu 5689 kbit/s. Po aktivaci služby a zapojení set-top-boxu pro IPTV byl výsledek měření podstatně nižší 2844 kbit/s…
    12. 11. 2008 15:04
  • Internet vs. internet

    Miloš Čermák dnešní glosou Na velikosti záleží znovu otevírá diskuzi, jestli máme Internet nebo internet. Před pár lety, daleko před masovým rozšířením internetu, převládalo velké písmeno nad tím malým. Dnes už je to spíše naopak. Široká veřejnost i média včetně těch odborných mají internet. Internet, tedy variantu s velkým písmenem na začátku používá dnes už opravdu minorita.
  • Windows 7

    Nástupce Windows Vista začíná mít velmi reálné obrysy a na veřejnost se trousí jedna informace za druhou. Už nejde jen o spekulace založené na více či méně zdařilých podvrzích screenshotů, ale o zcela oficiální informace. Pojďme si shrnout, co už víme a co jsme se v posledních dnech dozvěděli nového o Windows 7, což je s definitivní platností název, pod kterým nástupce Windows Vista půjde na trh.
    29. 10. 2008 2:38 (aktualizováno)
  • Proč mě 16Mbit/s nechává chladným

    V článcích Stalo se: na obzoru je AžDSL nebo ADSL na konci světa: dosáhnete na 16 Mbit/s? na Lupě kolegové rozebírali současné zvyšování rychlosti ADSL, hlavně tedy na kolik je přenosová rychlost až 16 Mbit/s v praxi reálná. ADSL doma už pár let používám. Až na pár excesů a v poslední době občasné lagování celkem spokojeně. Současné plány zrychlování mě nechávají celkem chladným, stejně tak jarní zrušení datových limitů. Proč?
    21. 8. 2008 13:19 (aktualizováno)
  • Proč jde Firefox po krku Internet Exploreru

    Včera na Lupě vyšel můj článek Jaké je tajemství úspěchu Firefoxu? Spolu s několika osobnostmi českého internetu, které se věnují webovým prohlížečům a open source scéně, jsem se snažil dopátrat úspěchu Firefoxu, o němž jsem pro změnu psal v článku Internet Explorer se propadá k padesáti procentům. Záměrně jsem do článku tolik nepromítl své osobní názory, o které se podělím alespoň zde.
  • Deset let je v IT proklatě dlouhá doba

    Náhoda tomu chtěla, že v těchto dnech slaví deset let Lupa.cz a nezávisle na ní také čtrnáctideník Počítač pro každého. S Lupou spolupracuji na té nejužší úrovni od začátku roku 2006 a s PPK už dlouhých pět let, takže se mě zmíněná výročí dotýkají trochu více než řadového věrného čtenáře. Když jsem alespoň ve svých myšlenkách nasedl do stroje času a vrátil se do roku 1998, jenom se mi potvrdilo, že čas ve světě informačních technologií utíká trochu jinak než ve skutečném světě.
    23. 4. 2008 18:12 (aktualizováno)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).