Hlavní navigace

Snížení míry softwarového pirátství naší zemi neprospěje

15. 1. 2007 20:48 koppel

Často používaný argument softwarových firem je: když se sníží míra kradeného softwaru, zvýší se HDP a vytvoří nová pracovní místa. Nehodlám se přít o to, zda je softwarové pirátství v pořádku nebo ne. Mám na to jasný názor a doufám, že ten sdílí většina příčetných lidí. Chtěl bych upozornit pouze na to, že tento konkrétní zmíněný argument je naprosto chybný. Snížení softwarového pirátství naopak přinese snížení konkurenceschop­nosti firem a úbytek pracovních míst.
Ukažme si jednoduchý příklad. Malé DTP studio používá nelegálně software od Adobe v hodnotě řekněme 150 000 Kč. Na začátku to udělalo proto aby vůbec mohlo vzniknout a existovat, protože prostředky na legální nákup softwaru nemělo. Dále se v tomto stavu nachází, protože mu to umožňuje nabídnout za své služby nižší cenu, než kdyby muselo SW legálně pořídit a náklady na pořízení do ceny svých služeb rozpouštět. A teď to přijde. Tato nižší cena umožňuje nákup DTP služeb více dalším firmám, které by si je za vyšší cenu nepořídily. Tyto služby jim umožňují například dělat lepší reklamu a být tak konkurenceschop­nější a více prodat. Dále stále dokola, dle pravidel multiplikačního efektu.
Nyní přijde osvětově-represivní kampaň a malé DTP studio si pořídí svůj software raději legálně. Teoreticky své ceny ihned zdražit nemusí, nákup financuje z prostředků, které pravděpodobně vydělalo za předchozího stavu (tedy pokud si na to nebude muset vzít úvěr), ale prakticky k tomu stejně jednou bude muset dojít (například při upgradu na novou verzi) a zdražení ihned je ekonomicky logické. Zájem o DTP služby za vyšší prodejní cenu poklesne. Firma realizuje méně obratu a možná někoho propustí.
Česká pobočka Adobe vydělá 150 000 Kč (nebo o něco méně díky systému prodeje skrze dealery). Ovšem i ona nakupuje ze své centrály v USA a tak velká část této sumy zmizí tam. Samozřejmě na větší prodeje české Adobe možná najme o jednoho obchodníka navíc. Jenže české Adobe je jedno a DTP studií a jejich zákazníků je mnoho. Fakticky dojde díky různým efektům k tomu, že HDP se při nejlepším nezmění (on je to stejně stupidní ukazatel prosperity), ale zaměstnanost v ČR vysoce pravděpodobně poklesne.
Samozřejmě teoretik namítne, že není možné software pouze krást a bude mít naprostou pravdu, nikdo by ho pak nevyvíjel. Ale my se bavíme o naší zemi. Ta má svou komparativní výhodu v nižší ceně DTP služeb díky kradenému softwaru. Díky ní je na tom lépe než země s lepším postojem k legalitě softwaru. Pokud své chování změníme, komparativní výhodu ztratíme. Naše pozice se tedy pravděpodobně zhorší.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).