Hlavní navigace

Ing. Václav Prokůpek, Ph.D. aneb když vysokoškolský pedagog krade

18. 8. 2011 2:27 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Na blozích na Lupě se objevil nový blogger Ing. Václav Prokůpek, Ph.D. Vysokoškolský pedagog přednášející masovou komunikaci, marketing mediálních institucí, PR a lobing, překladatel, sportovní reportér, komentátor, mediální a ekonomický poradce. Chybí jen titul zloděj.

Tedy nevím, jestli je označení blogger formálně správné, protože většinu toho (či dokonce vše), co zde  Ing. Václav Prokůpek, Ph.D. publikuje jsou ukradené texty odjinud, a to často doslova, bez citací, odkazů atd., nebo je to kompilát různých textů s minimem vlastní tvorby.

nominujte tento článek resp. pana Prokůpka na anticenuAktualizace – v diskusi pod článkem se objevilo tolik dalších zajímavých informací, že je myslím na místě ocenit pana Prokůpka „Hejlem roku 2011“ a tedy udělit mu Křišťálovou Lupu. Prosím všechny, kdo ještě nehlasovali a souhlasí s mými názory, aby v anketě přiřadili URL adresu této stránky do kolonky Anticena. (Odborná veřejnost získala od Lupy e-mailem vlastní URL ankety, kde mohou hlasovat).

Aktualizace: Ing. Václav Prokůpek, Ph.D. už všechny své články ze svého blogu zde na Lupě smazal, ukradené články můžete najít např. v Google archívu. Záživná je také diskuse s tímto člověkem pod mým článkem, opravdu nechápu, jak takováto individua mohou přednášet na vysokých školách. Pakliže s mým názorem souhlasíte, můžete na tento článek odkázat na svém blogu, FB, Twitteru – možná to panu inženýrovi pomůže získat popularitu, po které tak zjevně touží.

Aktualizace 2: u blogu Ing. Václava Prokůpka, Ph.D. je nově jméno John Kowalski; fotka pana inženýra, název blogu „Proki“ i url adresa /vaclav-prokupek/ zatím zůstaly.

Aktualizace 3: tak fotografie nahrazena snímkem ze zápasu Česko-Švédsko. Navíc se ukázalo, že Václav Prokůpek je známá figura – za napadení nedávno pravomocně odsouzený lídr dělnické strany, podvodník, falešný advokát, soudním psychiatrem diagnostikován jako muž s poruchou osobnosti s narcisistními sklony.

Jestli jeho výuka masové komunikace spočívá ve vykrádání práce jiných, tak potěš koště. Ostatně podle svého životopisu (který mimochodem píše ve třetí osobě) byl členem akademického senátu ZČU v Plzni, a ač se od dění na této univerzitě distancuje, mám pocit, že i on je zřejmým důkazem jejího podivného profesorského sboru a bylo by zajímavé, podívat se na jeho disertaci, se kterou svůj vysokoškolský titul získal. Nyní myslím přednáší na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze, jsem zvědav, co na jeho činnost bude říkat pan rektor.

Zaujalo mě také jeho členství v 5 nesouvisejících politických stranách v posledních několika letech, z nichž ve 2 dělal místopředsedu a ve 3 byl prý volebním leaderem, i to ukazuje na jeho silný morální profil a pevné zásady.

Ale abych neobviňoval  Ing. Václav Prokůpka, Ph.D. bez důkazů, porovnejte následující:

Nebo zkuste vyhledat pasáže z http://blog­.lupa.cz/vaclav-prokupek/facebook-pripojit-se-nebo-zustat-cernou-ovci/  – najdete celé odstavce shodné s Wiki stránkou Facebooku, ale i např. z článku 19. leté studentky střední školy.

Článek http://blog.lu­pa.cz/vaclav-prokupek/existuje-na-medialnim-trhu-skulina-cilova-skupina-seniori/ je zas kompilátem z bakalářské diplomové práce z roku 2006 studenta z Univerzity Tomáše Bati.

Abych nebyl tak přísný – některé články nejspíš opravdu  Ing. Václav Prokůpek, Ph.D. nejspíš „napsal“, resp. nestačí mi tradiční metoda hledání odstavců pro zjištění jejich původu, tipuji ovšem, že se jedná o překlad z původně anglického zdroje, např. článek http://b­log.lupa.cz/va­clav-prokupek/hravi-mladi-miliardari-aneb-rozmrzelost-v-googleplexu/ - svou komplexností a úryvky z rozhovorů s lidmi, se kterými pan inženýr jistě v životě nepřišel do styku, je článek zjevně za hranicemi toho, co by byl schopen sám vyprodukovat a tak kdyby uvedl zdroj, byl by to chvályhodný překladatelský počin, takhle je to opět nejspíš jen krádež. Aktualizace: jak jsem předpokládal, i tento článek je ukradený, jedná se o  doslovně přeložený článek z prosincového The Economist.

U všech článků také  Ing. Václav Prokůpek, Ph.D. porušuje pravidla blogů, když znovupublikuje své články, které vydal již dříve jinde, viz např. http://www­.czwikileaks.cz/new­s/reportaz-czwikileaks-netradicni-pohled-na-webove-revoluce/ (13.6) versus http://b­log.lupa.cz/va­clav-prokupek/mel-by-stat-v-urcitych-pripadech-porusovat-anonymitu-internetove-komunikace/ (byť jsou zde malé aktualizace, jako že místo věty „internetová komunikace dnes dokáže masově ovlivnit i celé národy, čehož jsme byli svědky v poslední době v případě Egypta či Libye.“ je nověji „internetová komunikace dnes dokáže masově ovlivnit i celé národy, čehož jsme byli svědky v poslední době v případě Egypta, Tuniska, Sýrie, Jemenu či Libye.“ Navíc původní článek uvádí zdroje, ze kterých čerpal, příspěvek na Lupě nikoliv.

Disclaimer: samozřejmě zveřejněné „důkazy“ nejsou faktickými důkazy zlodějské práce Ing. Václava Prokůpka, Ph.D. – je možné, že naopak redaktoři novinek opisovali z jeho neznámého díla, nebo že byl dříve 19letou studentkou Dášou Andělovou ze 3.ročníku pražského gymnázia Na Pražačce (případně se za ní vydával) a o 3 roky dříve Bc. Sidónia Žembery promujícím na zlínské univerzitě. V tom případě jsem samozřejmě připraven svá obvinění odvolat a omluvit se.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).