Hlavní navigace

Pošta nesmí doručit nelegální zásilku

21. 6. 2011 11:44 Tomáš Kapler

„Pošta a každý doručovatel zásilek musí zajistit, že český zákazník nedostane v zásilce nezákonný obsah (např. zbraně, omamné a psychotropní látky) ani kontakt na někoho, kdo takové zboží nabízí. Porušení tohoto zákona se trestá pokutou do výše 10 milionů Kč, případně zákazem činnosti“. 

Tak by mohl znít návrh novely zákona o ochraně před omamnými látkami, či zákona o zbraních a střelivu.

A předkládající poslanec by mohl zcela logicky tvrdit, že zákon je v zájmu větší ochrany proti drogám a zneužitím zbraní a jistě by měl i pravdu.

A dokonce by takový poslanec měl i pravdu v tom, že je aplikace tohoto zákona technicky proveditelná, jak by mu jistě potvrdil nějaký zaměstnanec České Pošty.

Prostě by se zakoupilo několik stovek automatických scannerů, cvičených psů a najalo pár desítek tisíc lidí, kteří by prohlíželi každou zásilku a hledali materiál a prověřovali každý kontakt, jestli náhodou není na nějakého registrovaného dealera drog či zbraní.

Pravda, ani tak by to nebylo stoprocentní, neregistrované kontakty by to nepodchytilo, stejně tak kontakty v šifrovaných zprávách. A kromě České Pošty si daná technická opatření nebude moci dovolit nikdo další. Takže když se úředník špatně vyspí, či jej někdo dostatečně motivuje, tak bude moci vysokou pokutou a zákazem činnosti dohnat k bankrotu kohokoliv.

Přijde vám to absurdní? Ale tohle je naprosto přesný ekvivalent logiky přílepku loterijního zákona a logiky pana poslance Farského (doporučuji kouknout na tyto Události Komentáře), jen nahraďte doručovatele fyzických zpráv doručovatelem elektronických dat (poskytovatelem internetu). 

Mám dvě otázky (a myslím, že na obě by se měli zaměřit investigativní novináři):

  1. Kolik za to od koho pan Farský dostal? 
  2. Jak mohl pan Farský vystudovat práva?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).