Hlavní navigace

Postřehy z první nekonference

25. 4. 2008 13:36 (aktualizováno) Petr Ocásek

V úterý 5. února pořádalo sdružení TUESDAY Business Network (zřejmě) první nekonferenci v ČR. První setkání bylo považováno za nulté, jelikož vlastně nebylo vůbec jasné, jak to celé dopadne. A dopadlo to vcelku dobře (atmosféru se můžete pokusit nasát z fotogalerie), i když se ozvaly hlasy, že „Češi to zase nepochopili“. Pokud si to myslíte, nikdo se nebude zlobit, pokud se pokusíte o svou vlastní implementaci unconference.

Téma bylo velmi obecně určeno: „publikování na internetu“. Oproti očekávání se příspěvky přednášejících nedotkly některých oblastí, např. důvěryhodnosti či zaujatosti internetového obsahu.

Jaká byla tedy témata?

  • dvakrát byli účastníci setkání apelováni, aby sestoupili z oblak webu 2.0 zpět na zem a přemýšleli o tom, jaké jsou reálné potřeby běžných internetových uživatelů, živnostníků a dalších mikropodniků
  • vyzvání k implementaci, podpoře a propagaci otevřeného standardu pro paperclick / QR Code, dříve než se v ČR rozšíří některý z uzavřených formátůCo je QR Code? Quick Response Code je (public domain) čtvercový kód navržený pro rychlé čtení pomocí CCD kamery (tj. mimojiné i to co máte v mobilu). Maximální velikost čtverce umožňuje kódovat přes 4000 alfanume­rických či 7000 číselných znaků. Výhodou QR Code je odolnost proti šumu, což umožňuje rozpoznání kódu při poškození nebo třeba cílené vytištění barevného loga firmy do kódu. QR Code používá např. Google, nebo jej můžete vidět (v Evropě zatím pomálu) na plakátech, na tričku nebo třeba vytetovaný na dámských zádech.
  • videoobsah na internetu – jak by měl správně vypadat a jaké jsou rozdíly mezi internetovým a televizním divákem (více se toho bohužel v časovém limitu nestihlo)
  • co by měl a neměl obsahovat firemní intranet – toto téma však přítomné účastníky moc nechytlo a na výzvu „pojďme, vezměme flipchart a sepišme si, co má a nemá být na intranetu“ se nikdo nechytil
  • představení mikroblogovacího serveru www.drbz.cz, diskuze na přínosy a komerční možnosti využití mikroblogování

Nutno říci, že žádný účastník nepoužil tzv. červenou kartu, což je instrument umožnující zastavení přednášky, která by byla čímkoliv pro účastníky neakceptovatelná. I když jednou ji David Špinar ze společnosti H1 vážně zvažoval :o)

Co navrhuji pro příští nekonferenci?

  1. změnit rozmístění židlí tak, aby napomáhalo otevřené diskuzi a bylo nabouráno tradiční rozložení posluchači versus řečník)
  2. dát prezentujícím např. tři minuty hájení, aby vůbec byli schopni obhájit své téma a teprve následně umožnit dotazy
  3. umožnit použití červené karty proti nadměrně aktivním a destruktivním posluchačům
  4. opět navrhnout (stačí obecně) oblast či směr témat, aby nebyla každá přednáška zcela z jiného světa

Jakékoliv Vaše náměty prosím pište do komentářů nebo přímo na info(zavináč)tu­esday.cz.

Petr Ocásek

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).