Hlavní navigace

Vyzkoušejte podporu háčků a čárek ve vašem mailu (Gmail neumí)

28. 11. 2008 17:21 Tomáš Kapler

Psal jsem tu před pár dny o tom, že podpora háčků a čárků v doménách (IDN: Internationalized Domain Names) druhé úrovně pod top level doménou CZ naštěstí opět neprošla a napsal jsem i důvody proč myslím, že je to kravina, ale i nápad jak potřebu menšiny a problém většiny efektivně řešit. Děkuji všem za komentáře pod článkem, jsem rád, že to vidím podobně jako většina.

Mimochodem na serveru CZ NICu o IDN háčkyčárky.cz jsem zaznamenal grafy, jak se mění názor lidí a firem na tento problém, a opět musím kvitovat to, že i naprostá většina ostatních s tím naštěstí nesouhlasí, a nesouhlasní se navíc i radikalizují, zjevně s tím, jak je téma a jeho problémy známější. Nyní tedy 52 % firem tvrdí IDN rozhodně ne a dalších 29 % spíše ne.

Doporučuji ještě jeden test nerozhodnutým – vyzkoušejte vaše e-mailové klienty, webmaily a mailové servery a pošlete mail s předmětem IDN na adresu testmail@háčky­čárky.cz. V případě, že vše IDN podporuje byste měli nazpět dostat automatickou odpověď, v opačném případě to možná znásilní vaší kočku a ztratí přítelkyni (či naopak). Podělte se pak se svými zkušenostmi, jak na tom který váš mailový klient je. Pro zajímavost, Gmail – mailové řešení od Google to nepřechroustá.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).