Hlavní navigace

Google propouští. Možná...

27. 11. 2008 15:55 (aktualizováno) Michal Černý

Tento týden se opět objevila v médiích zpráva o tom, že Google chce propustit asi 10 000 zaměstnanců. Je potřeba říci, že zprávy podobného charakteru se v minulosti ukázala jako nepravdivé.

Podle všeho by se mělo jednat o externisty a brigádníky. Pokud by tomu opravdu tak bylo, pak je možné hledat dva možné důvody. Prvním by byl dopad hospodářské krize, což je universální zaklínadlo na všechno. Argument se však vzhledem k tomu, že Google vydělává stále více ale jeví jako ne příliš pravděpodobný.

Druhým důvodem by pak mohl být například fakt, že se Google snaží o velkou výměnu stále většího množství spolupracovníků. Potřebu zjistit, kdo něco dělá a kdo nikoli. To by mu umožnilo opakovaně přijmout ty dobré a současně otevřít prostor pro nové tváře.

Lze si jen těžko představit, že by Google sáhl k nějakému citelnému snížení vývoje, výzkumu či marketingu. Jeho reálné příjmy stále rostou a daří se mu postupně umazávat jednoho konkurenta za druhým. V problémech je Yahoo, Lycos odchází z Evropy a celkově je na tom více než bídně (viz. zpráva Reuters). Google se daří také v Česku, kde se mu daří navyšovat podíl ve vyhledávání (zprávička na Lupě), což ale není úplně to nejdůležitější.

Snad jediná mírně znepokojující zpráva je ta, že končí Lively, který měl kolem půl miliónu týdenních uživatelů, což dle mého soudu sice není žádná sláva, ale na zavření to také nebylo, zvláště když uvážíme, že se celý projekt nedostal vůbec z Labs.

A když už jsme u Google. Jeho akciím se stále příliš nedaří a zdá se, že pro jeho akcionáře nebude příjemný pohled na hodnotu investic. Cena za akcii je totiž pouze 292$, zatímco dvanácti měsíční maximum je 724$, tedy více než dvojnásobek. Akcie se tedy vyvíjejí daleko více na základě nálady na burze, než na základě výsledků hospodaření. Což je ostatně trend celosvětový, možná mírně iracionální, ale skutečný.

Myslíte si, že je informace o propouštění jen \"fáma\"?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).