Hlavní navigace

Co nás v IT čeká v roce 2009

10. 1. 2009 1:56 Tomáš Kapler

Rok 2008 byl černá můra prognostiků – u nás nás i president ujišťoval, že se budem nacházet v nejlepší ekonomické situaci, v US tipovali na max. krach menších bank a přišla krize, o které se dnes vyjadřují jako o největší celosvětové ekonomické krizi v historii. Volební odhady u nás předvídaly modrooranžovou plichtu a místo toho přišla rudooranžová smršť. I v americe tipovali souboj zcela jiných lidí, kteří nakonec neprošli ani primárkami a vyhrál největší outsider, a to dokonce největším rozdílem v novodobé historii.

V IT se předvídalo taktéž bůhvíco, ale třeba to že z 10 nejprodá­vanějších počítačů bude 9 netbooků a 1 apple netipnul nikdo. Snad jen Apple se celkem trefil se svým odhadem prodejů iPhone (podcenil je, ale to mohl být i obchodní tah, protože „exceed expectations“ mají investoři rádi). To že souboj tří herních konzolí v roce 2008 dopadne naprosto drtivým vítězstvím toho hardwarově nejhoršího ačkoliv byl až 3× dražší než konkurenti, to také nepredikoval nikdo.

Takže snažit se dělat na začátku roku prognózy se může jevit jako zhůvěřilost a výroky těch, co tak činili loni dnes často kolují po internetu na znesměšňujících videích. Přesto to zkusím (a omezím se na IT).

1. počítače – centrino 2 a netbooky

Doménou letošního roku bude ohromná obměna na poli počítačů – nový centrino 2 chipset bude prakticky v každém uvedeném notebooku – řešení postavené na něm jsou lepší po všech stránkách – menší, lehčí, rychlejší, s menší spotřebou … Přesto bude mít ohromného konkurenta – Atom. Nové netbooky budou stále populárnější, objeví se jeho trochu rychlejší varianta, ale podstatnější je, že se jeho těžiště přesune výš, díky větším displejům – 13, možná až 15 palců. V druhé polovině roku ale přesto tipuji vítězství „dospělých“ notebooků, důvod viz dále

2.  Software – Windows 7

Nový OS má vyjít až příští rok, přesto některé signály naznačují, že se tak stane již ve 3. čtvrtletí toho letošního. 80 % Windows Vista, které si kdo koupil bylo downgradováno na Windows XP, Windows 7 ale věřím, že budou opravdu hitem – jsou po všech stránkách lepší než Vista, navíc podle poslední verze to vypadá, že budou dokonce i rychlejší a méně náročné než Windows XP. Myslím, že Microsoft se z neúspěchu Vist poučil a nový systém bude opravdu skvělý.

Samozřejmě jablíčkáři namítnou, že ten Windows 7 nesahá ani po kotníky novému Mac OS Snow Leopardu a budou mít dost možná i pravdu, ostatně nejen já mám dojem, že prakticky všechny změny ve Windows jsou kopiií Macu. Ale pro nás „okenáře“ to bude každopádně dar z hůry. To je jeden z důvodů, proč očekávám v druhé půli roku zvýšení zájmů o notebooky (byť Windows 7 fungují skvěle zjevně i na netboocích). Každopádně i Apple myslím zaznamená další růst podílu právě díky novému sněžnému leopardovi.

3. změny hardware – displeje

Asi největší změnu, kterou v oblasti hardware očekávám je u displejů. Jedna jejich změna souvisí právě s novými Windows 7, které budou nativně zvládat dotykové displeje. To může opět pomoci zvýšení zájmů o notebooky ve 3. a 4. čtvrtletí, jistě se objeví mnoho typů s multitouch obrazovkami a doufejme i takových, ze kterých půjde udělat tablet (výrazně více a výrazně levněji než dnes).

Druhá změna souvisí novinkami, které teď předvádí  snad každý výrobce displejů – 3D zobrazení. Na živo jsem to neviděl, ale nepochybuji, že se již brzy začnou objevovat herní tituly i aplikace, které 3D zobrazení využijí, spíše však opět ke konci roku.

4. herní konzole

Asi je zjevné, že za úspěchem Nintendo Wii je jejich revoluční ovládání. Předpokládám, že jej chrání tuna patentů, protože jistě by se tak dnes ovládala snad už i mikrovlnka, každopádně by to měly i ostatní konzole. Rozdíl v prodejích je ovšem tak propastný, že jistě už Microsoft i Sony pracují na způsobu, jak dostat „přirozené pohyby“ i do jejich konzolí. Ovšem vzhledem k příšerně dlouhé životnosti konzolí  (4 roky jsou vlastně v IT 2 generace) dost pochybuji, že se jim to letos podaří zavést, maximálně tak představit pro rok následující. Nintendo tak bude dále dominovat, obávám se ovšem, že oslepeno úspěchem usne na vavřínech a následující rok tak může být klidně zcela jiný.

Přesto se na trhu herních konzolí roku 2009 objeví ohromná nová konkurence – iPhone. Počet prodaných kusů z něj dělá velmi zajímavý kus hardware pro herní vývojáře, „gyroskopy“ jsou pak skvělým řešením pro ovládání mnoha her, často jinak zcela neřešitelných (mimochodem nám se iPhone hry osvědčily jako skvělý lék proti lehčím formám mořské nemoci, zájemcům popíšu v diskusi).

5. Internet

Internet se letos myslím nějak výrazně nezmění, Google bude stále dominovat (u nás možná dožene Seznam), určitě bude přibývat různých internetových aplikací a mnoho klasického software pak bude ztrácet zákazníky díky online službám (SaaS – software as a service). Samozřejmě v Česku bude většinu optimalizace, webů a eshopů dělat Develop­studio ;) jinak ale žádná změna.

6. Připojení k internetu

Připojení k internetu letos již definitivně i u nás ovládne ADSL a kabel, rychlosti ani objemy už nejsou důležitým tématem. Co se ale změní bude mobilní připojení, doufám že i u nás se konečně začne používat 3G, zde je zcela zjevný pozitivní dopad iPhone, který musí uznat i ti, kteří mu jinak nemohou přijít na jméno – 70 tisíc prodaných kousků za 4 měsíce je nezanedbatelné číslo a uživatelé s datovým tarifem budou dojné krávy operátorů roku 2009.

Máte jiné názory a nápady? Je něco co jsem v IT ještě zapomněl odhadnout?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).