Hlavní navigace

Podivné praktiky některých e-shopů

11. 7. 2008 13:11 Jiří Macich ml.

V posledních letech se do internetového prodeje pouštějí teleshopingové a zásilkové obchody. Dřív jsem jejich nabídky v televizi či v poštovní schránce víceméně úspěšně ignoroval. Na internetu na ně však čas od času narazím a zjišťuji, že bych si i rád něco objednal, ale nakonec se vždy objeví nějaký háček. Chtěl jsem si koupit třeba výběr hudebních hitů ze 60. let z kolekce Time-Life. Tři CD za 399 Kč. Jenže zjišťuji, že když si tato CD objednám, tak mi za měsíc přijde další balík ještě o stokorunu dražší a nic s tím nenadělám. Tedy kromě toho, že ho nepřevezmu, což by mi paradoxně mohlo způsobit ještě větší problémy (některé e-shopy na našem trhu už vymáhají poštovné za neodebrané balíčky soudní cestou nebo to alespoň tvrdí). Při takovém způsobu prodeje se opravdu nedivím, že nelegální šíření hudby prostřednictvím výměnných sítí jenom kvete.

Dalším docela vypečeným prodejcem je zásilkový obchod Horizont, který objednávku podmiňuje souhlasem se zpracováním kontaktních údajů pro další marketingové účely. Pokud souhlas nedáte, objednávku neprovede. Sice se při udělování souhlasu píše, že jde o dobrovolný akt, ale v takovém případě si s jeho dobrovolností dovoluji nesouhlasit. Dobrovolný by byl, kdyby nebyl povinný pro vyřízení objednávky. Sice se píše, že jej mohou kdykoliv odvolat, ale různého zasílání nabídek, ze kterého se snažím marně odhlásit už několik let, znám více než dost.

Quelle, které zboží posílá na etapy třeba i několik měsíců poté, co oznámí, že již nebude v nabídce, jsem tu už psal. Nechci polemizovat nakolik se v uvedených případech blíží či neblíží obchodníci k hranici zákonnosti postupu, ale ani v jednom případě mi popsané chování určitě nepřijde fér k zákazníkovi. Ale on zřejmě mezi těmito obchodníky bude obecně problém s minimálně zvláštními praktikami nehledě na to, jestli na jejich nabídku narazíte na internetu, v televizi nebo v poštovní schránce. Potvrzuje to třeba moje zkušenost s Knižním klubem, kdy jsem si ve stánku koupil knížku a skoro po roce se mi doneslo, že jsem se stal členem jejich klubu, s čímž souvisí i zasílání nechtěných knih za několik stokorun několikrát do roka. V tomhle případě určitě nešlo o mojí nepozornost, ale o prokazatelně zfalšovaný podpis na přihlášce. To je však už zase jiný příběh …

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).