Hlavní navigace

O nových službách

28. 4. 2008 8:55 Michal Černý

Každý měsíc se objeví informace, že server XY spustil novou úžasnou službu. Ale je možná na místě položit si otázku, zdali o tento směr vývoje vlastně stojíme.

Ruku na srdce, kdo z nás je schopen využít víc než jednu třetinu služeb Google. A to ještě nemluvíme o službách jiných serverů. Jistě každý má rád něco jiného, jeden uživatel chce Gmail (i když vlastně spíše Google Mail), druhý potřebuje mapy a někdo další všechno dohromady. Problém je možná v tom, že je těch služeb nějak příliš. Možná více, než kolik dokáže běžně pracující ne IT nadšenec vyzkoušet.

 

Ale co s tím? Vývojářů kteří něco umí je ve špičkových firmách relativně dostatek a jistě by nebylo vhodné je jen tak propustit. Možná by bylo ale lepší, kdyby své úsilí na pokrok zaměřili jiným směrem. Možná na cestu bez desítek samostatných služeb a nástrojů, ale na integraci toho co má reálný smysl. Příkladem budiž Google Dokumenty. V jedné službě tři nástroje, které se ovládají úplně stejně, užívají stejné zkratky a chodíme do nich přes jedno URL.

 

Nemám nic proti inovačním nástrojům, dokonce mnohých rád  využijí a využívám, ale na druhou stranu pohodlí, které mi nabízí unifikované nástrojové „kopulace“ jsou k nezaplacení a jsem přesvědčen, že vývoj by měl jít právě tímto směrem. Možná přidání nového fontu, nástroje s nadpisy či efektu v presentacích nebude vystaveno mediálnímu zájmu. Možná se ne vše povede. Ale na každý bude nakonec uživatel spokojen, neboť s jeho zvyšujícími se požadavky na on-line aplikace poroste i jejich schopnost je uskutečňovat.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).