Hlavní navigace

Peníze pro Internet do škol? Nedávat!

10. 5. 2007 0:14 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Možná jste zaregistrovali ve zprávách na Nově, nebo třeba na Digiwebu, že Ministerstvu školství chybí peníze na připojení k internetu pro základní a střední školy, a žádá po Ministerstvu financí zvláštní miliardovou dotaci.

Jsem velký fanda Internetu ve školách, kdyby to záleželo na mně, měl by mít každý žák na všech hodinách kromě tělocviku k dispozici počítač s Internetem. Ale na tento požadavek říkám Rozhodně NE!

Důvody jsou v zásadě tři – nehospodárnost, nehospodárnost a nehospodárnost.

Ta první nehospodárnost je ve faktickém utrácení – třeba před rokem a půl se Ministerstvo informatiky rozhodlo, že budou speciální firmy (tuším pro každý kraj), které budou vybírat pro každou školu poskytovatele. Můj známý je poskytovatel v několika školách a takto vybraná firma mu zavolala – „Kolik dáte, když budete moci nadále poskytovat internet té škole?“. Nebo jiný příklad – tuším až do teď nabízí připojení pro malé školy Český Telecom (O2) přes 64 kbit ISDN připojení a účtuje za to 3500 Kč měsíčně. To samé lze pořídit za asi 1100 Kč (a to neřeším, že pro tisícovku zákazníků by asi měla být množstevní sleva)

Ta druhá nehospodárnost je ve výběru technologií – už jsem tu zmínil onen dial-up – v dnešní době prý přes 90 % pevných linek může mít ADSL (nejenom jsou na DSLAMu, ale i v dostatečně blízké vzdálenosti). Každá škola má pevnou telefonní linku, navíc obec ve které je škola patří s největší pravděpodobnosti mezi větší obce, kde je pravděpodobnost ADSL ještě větší. Nejlevnější ADSL připojení k Internetu má rychlost 3 Mb/s a začíná na 350 Kč. Sice s 10 GB limitem, věřím ale, že pro školství a pro 5 tisíc zákazníků by se podařila získat výjimka a data by nemusela být účtována. Tam kde není ADSL bude s největší pravděpodobností bezdrátový poskytovatel. Počítejme tedy např. 500 Kč měsíčně, tedy 6 tisíc ročně, tedy 6 milionů pro 1000 škol, 30 milionů ročně pro 5 tisíc škol. Miliarda? Fuck off!

A ta třetí nehospodárnost? Jsou to tuším dva roky, co slovenský telecom daroval zdarma připojení k internetu do všech škol. Proč? Ví že jedno připojení do školy znamená několik desítek nových zákazníků – žáků

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).