Hlavní navigace

Kdy uvede Apple svou komunitní síť?

8. 7. 2011 3:05 Tomáš Kapler

Domnívám se, že dění v posledních týdnech do značné míry napovídá budoucnost v nejbližších letech. Všichni 3 informační obři představili nové zbraně – Apple spouští iCloud,  Google uvedl své Google+ a Microsoft koupil Skype a který se výrazně propojil s komunitní sítí Facebook.

Apple iCloud mezi ty další dvě novinky jakoby nepatří, ale domnívám se, že je to jen první schůdek k další komunitní síti. Peněz na vybudování má Apple dost, je to ostatně nejhodnotnější a nejziskovější firma v oboru a druhá celkově, přitom jí ovšem samotný internet a komunikace na něm zatím uniká.

Apple se už dříve snažil své ovečky sehnat do stáda pod službou me.com, ale obchodní podmínky i minimální přidaná hodnota ji fakticky zazdily. Ovšem iCloud je něco jiného – v podstatě hned v září lze očekávat, že bude mít cca. 50–100 milionů uživatelů a do konce roku 2012 nejspíš až 200 milionů, což by z ní činilo jednu z největších uživatelských bází světa (Facebook má 750 milionů uživatelů, Gmail, Skype a Twitter každý asi 200 milionů).

Ovšem samotný počet uživatelů ještě nedělá komunitní síť, ta je tvořena vazbami a možnostmi komunikace a zde je Apple zatím v plenkách, všechny zatím představené možnosti se zdají zaměřené primárně na využití samotným uživatelem než na jejich propojení, vlastně jedinou jakous takous komunitní funkcí je iMessage – vlastní služba pro posílání rychlých zpráv a náhrada za SMS.

Ovšem už zde Apple ukazuje malinko drápky – systém si totiž sám zjistí, zdali číslo, na které posíláte SMS patří někomu, kdo má také možnost komunikace přes iMessage a zprávu mu příště automaticky pošle touto cestou.

A zde se ukazuje ohromná a zatím nikým nevyužitá možnost budování komunitní sítě díky integraci do zařízení a především mobilů – bez náročných úkonů lze totiž vydedukovat vaše vazby na další uživatele – stačí sledovat lidi, kterým voláte a kterým posíláte zprávy (SMS, e-mail) a které máte v kontaktech a hned máte výbornou bázi uživatelů a jejich vazeb.

Ale co víc – Apple (ale i Google či Microsoft) mohou využít i znalost polohy uživatelů a tedy vytvářet či zpřesňovat vazby i podle toho, jak často se nacházíte v blízkosti jiných lidí. Vše navíc může Apple opepřit znalostí oblíbené hudby, knih, filmů či aplikací vás a vašich kontaktů z iTunes a AppStore. Ale také znalostí toho co čtete, vašich záložek, dokumentů které vytváříte a sdílíte atd.

Přišlo by mi tedy nemoudré, kdyby Apple nechtěl těchto znalostí využít. A vůbec bych se nedivil, kdyby se z Apple iCloud v brzké době vyklubalo něco víc než jen „nový způsob ukládání a přístupu k vašemu obsahu“, jak jej zatím Apple definuje.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).