Hlavní navigace

Rozumné využití cloudových služeb

26. 7. 2013 16:00 Mira Pavlicek

Hezký páteční den, tedy v době psaní vypadalo páteční počasí dobře, tak doufám, že to vydrželo. Minulý týden jsem psal, že napíši, kde si myslím, že využití claudových služeb je opravdovým přínosem. 

Internetové prohlížeče

Pokud prohlížíte internetové stránky na několika strojích současně, je určitě skvělé, když by se Vám na všech zařízeních objevili aktuálně prohlížené věci např. otevřené záložky, oblíbené strámky, rss čtečka, a vlastně celé nastavení prohlížeče.

Bohužel z dnešních prohlížečů tyto funkce opravdu naplno neovládá žádný. Musíme si vypomáhat plug-iny, ale tato cesta není úplně nejlepší. Nejdále to dotáhla Opera ve verzi 12.xx kdy se synchronizovalo téměř vše. Bohužel verze 15 postavená na chromiu tyto vlastnosti vzala. Částečně tohle umí IE přes MS účet a Chrome přes google účet. 

Pro tyto případy je cloud ve své podstatě ideální nástroj.

Multimediální soubory

Hudba, filmy, knihy, apod. jsou věci přímo k stvořené pro to aby je vidělo, četlo, slyšelo co nejvíce lidí (a samozřejmě aby autor co nejvíc vydělal). A aby to mohlo slyšet, vidět, číst co nejvíce lidí je potřeba obsah připravit a hlavně nějak rozumně distribuovat, což se dnes hlavně od českých autorů opravdu moc neděje. Jako průkopníka a zatím „ideální“ službu považuji iTUNES, nepotřebuji prolézat divná fóra, servery typu ulož.to apod. abych našel to co chci slyšet. Cena hudby je tam rozumná, nemusí člověk kupovat celé album. A po nákupu mám hudbu ihned k dispozici a to jak v PC tak v mobilu. Zatím jsem nenašel, žádnou jinou, lepší, levnější cestu jak si legálně stáhnout hudbu, film. Samozřejmě, že i tato služba má své mínus (a není to cena tu tady fakt řešit nechci) a to je kvalita, bohužel stále mi chybí možnost stáhnout si hudbu ve vyšší kvalitě třeba FLAC formátu.

Další velice zajímavou službou je iTunes Match, kde jsem celá svá alba nahrál do cloudu a mám je k dispozici stejně jako ty koupené přes iTunes. A stejně jako bych je měl nahrané v mobilu, ale nejsem omezen kapacitou telefonu. (to není samozřejmě úplně pravda, protože z cloudu se písničky stahují do přístroje). 

Na knížky zatím používám hlavně Amazone, a to i když tam nejsou knížky českých autorů (ono mrkněte, co dnes píšou to bych nečetl ani zadarmo) ani knížky v češtině. Jedná se o promakanou službu, protože ve všech přístrojích (počítači, mobilu, tabletu) jsem vždy na stejné stránce knížky kde jsem dočetl. (ale čistě mezi námi, nic se nevyrovná pocitu ležet ve vaně a mít klasickou knížku v ruce).

Počítačové hry

I když v dnešní době hodně her hraje jen na mobilním telefonu/tabletu a jsou to hry s grafikou ze začátku 90. let určitě jste si každý hrál hry na klasickém počítači. Myslím, že portál typu Steam od Valve je opravdu inteligentní využití cloudových technologií a možnost si jednoduše a levněji než v obchodě, pořídit počítačovou hru, rovnou si jí stáhnout do PC a začít hrát, téměř ideální stav :-).

Kooperace

Hodně práce dnes, se nedá vykonávat samostatně, je potřeba aby na ní pracovalo několik lidí, týmů, skupin (vyberte si podle velikosti projektu), dohromady. I zde přichází na řadu cloud, ale tady jsme na hranici, která data do cloudu opravdu půjdou a která tam nemají co dělat. V tuhle chvíli myslím, že je vhodné přistoupit na osobní cloud, takže služba bude v cloudu (bude na ní přístup ze světa, bude výkonná, zálohovaná), ale bude fyzicky na serverech firmy.

Distribuce číselníků

Často se ve své práci setkávám s problém, že není aktuální nějaký číselník, že jsou data chybně. Ono se není ničemu divit VZP je schopná vydat číselník léků platný od 1.1 třeba 6.2, takže určité nesrovnalosti tam budou pořád. Bohužel způsob vydání číselníků, kdy místo jednoho rozumného rozhraní někde v cloudovém úložišti VZP, je nutné se pro každý číselník napojovat ručně na portál, tam ho najít, stáhnout ve formátu CSV, jenom se skoro divím, že to nedávají na děrných štítcích.

Bohužel mě víc opravdu bezpečně cloudově použitých věcí nenapadá. Pokud Vás něco nebo nějaké využití napadne určitě se zmiňte v diskuzi.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).